reducerea risipei alimentare - companiile din domeniu obligate la asta din 2019

Companiile din industria agroalimentară vor fi obligate din 2019 să elaboreze annual un plan de diminuare a risipei alimentare, în primul trimestru al fiecărui an. Planul va fi prezentat autorităților și va fi transmis la Ministerul Agriculturii până la 31 martie al fiecărui an.

Măsura face parte din normele de aplicare a Legii privind diminuarea risipei alimentare, puse în dezbatere publică. Documentul prevede că operatorii economici din întregul lanț agroalimentar, indiferent de forma de organizare, autorizați/înregistrați sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, în vederea donării/comercializării de produse agroalimentare, iau măsuri ca în toate etapele de producţie, de procesare, depozitare, distribuţie şi comercializare a alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră şi al serviciilor alimentare, să fie respectate dispozițiile cu privire la siguranța produselor agroalimentare conform regulamentelor europene și naționale.
Normele se adresează companiilor din producția primară de produse agroalimentare, din prelucrare și procesare, din distribuție și comercializare, precum și din industria hoteliră și alimentație publică.
Companiile vor putea dona unele produse aflate aproape de expirarea datei durabilității minimale, către consumatorul final, oricând in ultimele 10 zile de valabilitate până la atingerea
Este interzisă donarea următoarelor alimente perisabile: sucuri de legume și fructe nepasteurizate, legume și fructe pretăiate, semințe germinate. Este interzisă donarea către consumatorul final a următoarelor alimente perisabile microbiologic de origine animală, respectiv carnea și organele proaspete provenite de la bovine, porcine, caprine, ovine, cabaline, păsări de curte, vânat sălbatic sau de crescătorie, carnea tocată, carnea preparată, laptele crud și produsele din lapte crud, peștele și produsele din pescuit proaspete, ouăle și produsele din ouă crude.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va publica și actualiza periodic lista operatorilor care vor primi donațiile, care va cuprinde denumirea operatorului receptor, adresa și datele de contact ale acestuia, tipul/categoria de produse alimentare dintre cele care pot face obiectul donării/comercializării.
Conform Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO1), 95-115 Kg de alimente pe locuitor se risipesc anual în Europa și America de Nord.
La nivel mondial, s-a stabilit faptul că pierderile generate de risipa de alimente reprezintă o treime di n alimentele produse pentru consumul uman, ceea ce înseamnă aproximativ 1,3 miliarde de tone pe an;
În acest context, instituții responsabile cu siguranța alimentară și sănătatea populației, precum European Food Safety Authority (EFSA), Comisia Europeană sau FAO trasează direcții prin care risipa alimentară să poată fi redusă cât mai mult posibil, iar efectele acesteia să iși facă tot mai puțin simțită prezența atât la nivel economic și social, cât și ecologic.
Anual se înregistrează pierderi de 90 milioane tone alimente la nivelul UE.
Pierderile sunt estimate la 750 miliarde dolari, reprezentând aproximativ de șase ori valoarea ajutoarelor pentru dezvoltare. Aceste cifre relevă faptul că este necesar un cadru legislativ pentru reglementarea diminuării risipei de alimente.
Pentru a satisface cererea de alimente, la nivel mondial, a unui număr de 9 miliarde de oameni proiectat până în 2050, se estimează că este nevoie de un procent de alimente mai mare cu 60 %, însă având în vedere că aproximativ o treime din toate produsele alimentare destinate consumului uman sunt irosite, reducerea pierderilor de produse care se transformă în deșeuri alimentare, poate ajuta în mod eficient și economic la diminuarea acestor cifre.
În România nu s-a realizat până la această dată un studiu prin care să se dimensioneze nivelul risipei alimentare aferent fiecărei verigi a lanțului agroalimentar. Potrivit studiului realizat de Bio Intelligence Service la solicitarea Comisiei Europene intitulat: Preparatory Study on Food Waste Across EU 27, pe baza datelor Eurostat disponibile la nivelul anului 2006 și publicat în anul 2011, România se situa pe locul 9 în UE, cu un procent de 2,55% din risipa totală de alimente și o cantitate medie de 107 kg/cap de locuitor, raportat la populația României din anul 2006, respectiv 21,19 mil. locuitori.
În anul 2016 s-a adoptat Legea nr. 217 privind diminuarea risipei alimentare. Legea a fost modificată si completată prin Legea nr. 200/2018 și publicata in Monitorul Oficial 647/ 25.07.2018.
În conformitate cu dispozițiile art. II al Legii nr.200/2018 este necesar ca până la data de 1 februarie 2019, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Ministerul Sănătății sa elaboreze norme metodologice de aplicare a legii.

Ultima oră

Comentariul meu