FOTO VIDEO Şapte trupe rock vor concerta la Sibiu în 2019. Printre ele şi Dream Theater

592

Iubitorii rockului au parte în acest an de concertele a şapte trupe care vor veni la Sibiu, în 26 şi 27 iulie în Piaţa Mare, la ARTmania, au anunţat organizatorii festivalului.

Pe scena ARTmania Festival din Piața Mare a Sibiului, Architects (UK) vor urca alături de Dream Theater (SUA), Opeth (Suedia), Alcest (Franța), Madrugada (Norvegia), Wardruna (Norvegia) și Myrkur (Danemarca), alte nume cunoscute pe scena muzicală internațională urmând să fie anunțate în viitor, se arată într-un comunicat de presă.

Dream Theater vin cu noul album „Distance over Time”
Americanii, pionieri ai genului progressive-metal, vor aduce la ARTmania „Distance over Time”, viitorul lor album de studio, cel de-al 14-lea material discografic lansat în cei peste 30 de ani de carieră. James LaBrie (voce), John Petrucci (chitară), Jordan Rudess (clape), John Myung (bas) şi Mike Mangini (tobe) au încheiat recent înregistrările pentru viitorul lor album şi afirmă că „frăţia” dintre ei este mai puternică decât oricând, potrivit mediafax.ro. Pentru prima oară în ultimii 20 de ani, cei cinci muzicieni au scris şi înregistrat albumul locuind practic împreună, timp de mai bine de patru luni, într-un studio din Monticello, New York. Interacţiunea a fost esenţială pentru Dream Theater în această perioadă, mai ales după turbulenţele majore prin care trupa a trecut în 2010, când unul dintre fondatorii proiectului, toboşarul Mike Portnoy, a părăsit formaţia. Mike Mangini, înlocuitorul lui Portnoy în spatele tobelor, face acum cu adevărat parte din „Familie”, pentru prima oară contribuind total la un album de studio, inclusiv în ceea ce priveşte textul pieselor. Dream Theater a luat fiinţă în 1985, în jurul unui nucleu format din Petrucci, Myung şi Portnoy. După 33 de ani, două nominalizări la Grammy şi 15 milioane de albume vândute, grupul se consideră pe deplin matur din punct de vedere creativ şi promite un material monumental, în care, cu virtuozitatea impresionantă de astăzi, trupa se întoarce la origini pentru a învia atât partea heavy, cât şi pe cea proggy. Totul, aşa cum spune Petrucci, pentru o muzică pe care o cântă cu super-plăcere. Pe lângă miile de fani, Dream Theater mai are o legătură strânsă cu România: primul ei concert în ţară, la Bucureşti, în 2002, a fost înregistrat şi inclus ca „official bootleg” în discografia trupei.

video

ARCHITECTS este ultimul nume confirmat
ARCHITECTS, binecunoscuta trupă britanică de metalcore, este ultimul nume confirmat la ARTmania Festival 2019, au anunţat organizatorii. Grupul a fost fondat în 2004, în Brighton (Marea Britanie), de către gemenii Dan și Tom Searle și are în palmares titlul de „Best British Live Band”, melodiile lor fiind descrise drept „imnuri impresionant și complex meșteșugite” de către cunoscuta publicație britanică The Guardian. Inițial, proiectul se numea „Counting the Days” și avea un sound aspru, dominat de o energie haotică și de ritmuri complexe, compozițiile fiind puternic influențate la vremea respectivă de „The Dillinger Escape Plan”. După lansarea primelor două materiale („Nightmares” – albumul de debut, în 2006; „Ruin” în 2007) și „Dead Swans”, un split EP (2008), grupul a semnat cu label-ul Century Media Records, cu care a și produs cel de-al treilea album „Hollow Crown” (2009).
Dacă prin „Here and Now” (2011) au încercat să schimbe direcția înspre post-hardcore melodic, următorul material, „Daybreaker” (2012), a marcat reîntoarcerea la sound-ul cu care s-au făcut remarcați, dar și atingerea echilibrului dintre părțile melodice și cele dure/ aspre care au dominat începuturile ARCHITECTS. „Daybreaker” a reprezentat și momentul în care și-au făcut apariția versurile legate de temele politice serioase prezente pe agenda publică, aflate în contrast cu subiectele amuzante abordate în piesele lor vechi. ARCHITECTS au la activ și un documentar, „One Hundred Days: The Story of Architects Almost World Tour”, lansat în 2013, anul în care au bătut palma cu Epitaph Records (label american independent condus de Brett Gurewitz, chitaristul trupei optzeciste de punk-rock „Bad Religion”). Sub Epitaph Records, trupa a adus pe piață „Lost Forever // Lost Together” (2014), albumul despre care se spune că le-a obținut faima și aprecierea criticii internaționale de specialitate, propulsându-i printre cele mai apreciate nume de pe scena muzicală mondială. Anul 2016 a venit cu cel de-al șaptelea album de studio, „All Our Gods Have Abandoned Us”, dar și cu un moment foarte greu pentru trupă – trecerea în neființă a lui Tom Searle (membru fondator și principalul compozitor), după o îndelungată luptă cu cancerul. Cum Dan (fratele geamăn al lui Tom) sublinia, acest moment a reprezentat punctul în care „am început să mă întreb «ce a mai rămas pentru mine, pentru noi?»”, un moment în care „noi, care suntem în primul rând un grup de prieteni, trebuia să găsim ceva”, așa cum bine completa vocalul Sam Carter. Iar soluția a fost găsită, după cum povestește Dan Searle: „aveam două opțiuni: să credem că lumea în care trăim este un loc oribil și să lăsăm lucrurile să ne înfrângă sau să lăsăm tot ceea ce ni se întâmplă, indiferent dacă e bun sau rău, să ne inspire să trăim viața pe care Tom și-ar fi dorit să o avem. Și am ales să mergem pe cea de-a doua variantă”. Rezultatul acestei alegeri grele poate fi auzit pe „Holy Hell”, primul album lansat după dispariția lui Tom Searle. Acest material e considerat de membrii ARCHTECTS drept o mare responsabilitate pentru că, potrivit lui Dan: „Ne-a fost teamă ca oamenii să nu desprindă un mesaj greșit din piesele de pe noul album. Pentru a preveni asta, am încercat să lăsăm o urmă de lumină care să fie zărită la capătul tunelului de toți cei care trec sau au trecut, ca și noi, prin experiențe grele”. „Holy Hell” este cel de-al optulea album al formației și a fost lansat în noiembrie, acest an, simultan cu debutul celei mai noi piese „Hereafter”
Abonamentele pentru editia 2019 a Festivalului ARTmania s-au pus in vanzare pe website-ul oficial, www.artmaniafestival.ro. Preţul este de 290 lei/ bucată, pret valabil pentru 2.000 de abonamente, până la epuizarea acestui stoc, dar nu mai târziu de 1 martie 2019.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi