Ora de Sibiu
Știri in direct

Legea privind instituirea Zilei Limbii Romani, promulgată de Iohannis

273

Președintele Klaus Iohannis a emis, marți, decretul pe legea privind instituirea Zilei Limbii Romani. În 16 iunie vor fi organizate manifestări culturale dedicate aceste sărbători, iar autoritățile centrale și locale pot contribui cu sprijin logistic sau financiar, în acest scop.

Camera Deputaților a votat, decizional, pe 12 decembrie 2018, Legea privind instituirea Zilei Limbii Române pe data de 16 iunie, în scopul „păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând minorității etnice”.

„Se instituie ziua de 16 iunie ca zi a limbii romani. Anual, cu prilejul limbii romani, în localitățile în care trăiesc membri ai comunității de romi, se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători”, prevede actul normativ.
Inițiativa legislativă mai prevede că autoritățile centrale și locale pot contribui cu sprijin logistic și/sau financiar, după caz. De asemenea, leges stipulează și faptul că „Societatea Română de Radiodifuziune și Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor, emisiuni ori aspecte, de la manifestările dedicate acestei sărbători.”

În actul normativ a introdus și faptul că „în instituțiile în care se predă limba români ca limba maternă, în ziua de 16 iunie se organizează manifestări culturale dedicate acesti sărbători.”

Tot marți, șeful statului a semnat decretul de promulgare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean şi local.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, cu modificările și completările ulterioare, în sensul declarării ca lucrări de utilitate publică, a lucrărilor de interes naţional pentru realizarea infrastructurii destinate depozitării definitive, în siguranţă, a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat, rezultate din funcţionarea şi dezafectarea instalaţiilor nucleare şi radiologice existente pe teritoriul naţional.

Proiectul de lege a fost adoptat, pe 12 decembrie 2018, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.
Președintele Iohannis a mai semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii cooperației agricole nr. 566/2004, adoptată decizional de către deputați, tot pe 12 decembrie 2018.

Primește titlurile instant

Loading...

Citește și
airsoft.ro

1 Comentariu
  1. Maria spune

    „Legea privind instituirea Zilei Limbii Române, promulgată de Iohannis” … de fapt e limba romani, poate modificati titlul articolului pentru a nu induce cititorii in eroare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...