Ora de Sibiu
Știri in direct

Autostrada Sibiu – Pitești, „blocată” din cauza taxei pe lăcomie

407

„Taxa pe lăcomie” conține o prevedere care are drept efect blocarea licitațiilor pe fonduri europene, potrivit deputatului USR, Cătălin Drulă. Oronanța introduce un articol care stipulează că Agenția Națională de Achiziții Publice, fiind organism specializat, nu se va mai ocupa de controlul înainte de publicare al licitațiilor cu finanțare europeană.

Potrivit hotnews.ro, în situația dată, se vor acupa autoritățile de management ale programelor operaționale.

„Printre trăsnăile pe care le conține deja celebra OUG 114/2018 (“OUG lăcomiei”), una a trecut neobservată, dar cu efecte majore: blocarea licitațiilor pe fonduri europene”, avertizează deputatul USR Cătălin Drulă.

Astfel, potrivit acestuia, o modificare introdusă prin articolul 75, punctul 2 se stipulează că de controlul înainte de publicare („ex ante”) al licitațiilor cu finanțare europeană nu se mai ocupă organismul specializat ANAP (Agenția Națională de Achiziții Publice), ci autoritățile de management ale programelor operaționale (AM-urile).

• Art. 75. – 2. „(2) Controlul ex ante exercitat de ANAP potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgență se desfășoară la solicitarea autorității contractante pe bază de liste de verificare și vizează verificarea conformității cu dispozițiile legale aplicabile din punctul de vedere al regularității și calității, cu excepția contractelor sau acordurilor cu finanțare europeană pentru care controlul ex ante se asigură de către autoritățile de management”.

„Pentru că li s-a pus în brațe această sarcină peste noapte, autoritățile de management sunt nepregătite. Nu au compartimente în organigramă, nu au personal dedicat acestei activități și nu au norme pentru a aplica noile prevederi-surpriză. Rezultatul? Licitațiile pe fonduri europene sunt în prezent blocate și toată lumea prin ministere/AM-uri se dă cap în cap încercând să rezolve dandanaua apărută în Monitorul Oficial din 28.12.2018”, spune Drulă.

„În această situație este autostrada Sibiu-Pitești – lotul 4 Curtea de Argeș-Tigveni. Sunt primul care să-i critic pe cei de la compania de drumuri. Dar iată un exemplu unde un proiect important derulat de CNAIR e blocat de incompetența celor care au introdus această prevedere în OUG. Licitația pentru lotul 4 din autostrada Sibiu-Pitești nu poate fi lansată pentru că controlul ex ante nu poate fi efectuat ca urmare a adoptării OUG-ului”, mai declară deputatul din opoziție.

sursa: hotnews.ro

Primește titlurile instant

Loading...

Citește și
airsoft.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...