Ora de Sibiu
Știri in direct

Inedit – cum arată şi unde sunt singurele manuscrise din Sibiu, ale lui Eminescu

532

La Sibiu sunt păstrate două manuscrise semnate de Mihai Eminescu, o poezie şi o scrisoare, oraşul fiind vizitat de poet de două ori în timpul vieţii sale, a precizat pentru AGERPRES, Radu Vancu, profesor la Universitatea „Lucian Blaga” din municipiu.”Eminescu a fost de două ori la Sibiu, o dată în adolescenţă, cu trupa lui Pascaly, şi a doua oară în 1869, când există o semnătură la Muzeul de Istorie Naturală”, a precizat Radu Vancu. Conform acestuia, Mihai Eminescu s-a întâlnit la Sibiu cu fratele său, Nicolae, care era student la Drept.

Casa de pe strada Mitropoliei unde a stat Mihai Eminescu

Singurele dovezi că Eminescu a trecut prin Sibiu de două ori sunt o placă pusă pe o clădire care se află în centrul istoric al oraşului, unde ar fi stat poetul în anul 1868, şi semnătura acestuia, după ce a vizitat Muzeul de Istorie Naturală, în 1869. Prima dată, Mihai Eminescu a venit la Sibiu, ca sufleur într-o companie de teatru. Dovada prezenţei sale în Sibiu este placa montată pe casa în care a fost cazat. „În această casă a poposit Mihai Eminescu între 18 şi 30 iunie 1868 în trecerea lui prin Sibiu, cu trupa dramatică a lui Mihai Pascaly”, scrie pe casa situată pe strada Mitropoliei din Sibiu. Această plăcuţă este singura dovadă a trecerii lui Eminescu prin Sibiu, pe care o poate vedea oricine care trece prin faţa clădirii.

Semnătura poetului de la muzeul de pe strada Cetăţii

Cei care doresc să vadă semnătura poetului în original trebuie să meargă pe strada Cetăţenii, nu departe de locul unde se află casa în care a poposit poetul, la Muzeul de Istorie Naturală. Mihai Eminescu a vizitat muzeul sibian în iulie 1869, când a semnat în cartea de onoare a instituţiei. Muzeul se învecinează cu clădirea Filarmonicii, locul unde, pe timpul lui Eminescu, se afla teatrul din oraş, unde poetul fusese cu trupa lui Pascaly.

Poezia Şi dacă… în original, la Biblioteca ASTRA

Iubitorii poeziei eminesciene au ocazia unică să vadă manuscrisul poeziei „Şi dacă…”, care este păstrat în Biblioteca Judeţeană ASTRA din Sibiu, aflată în parcul cu acelaşi nume, foarte aproape de Muzeul de Istorie Naturală. Cine doreşte să vadă poezia aşa cum a scris-o poetul Mihai Eminescu poate solicita acest lucru, manuscrisul fiind protejat în depozitul bibliotecii. Conducerea Bibliotecii Judeţene ASTRA din Sibiu nu poate preciza cum a ajuns aici manuscrisul. Cunoscuta poezie de dragoste a lui Mihai Eminescu este bine conservată şi se pot citi foarte clar versurile.

Scrisoarea lui Eminescu, adusă de Hurezeanu la academia militară

Cel de al doilea manuscris semnat de Mihai Eminescu este o scrisoare, care însă nu poate fi văzută de cititori, fiind păstrat în muzeul din incinta Academiei Forţelor Terestre din Sibiu. Această scrisoare a lui Eminescu a ajuns la academia militară din Sibiu în 2018, fiind donată de ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, când acesta a primit titlul de Doctor Honoris Causa. Scrisoarea a fost redactată de Mihai Eminescu în septembrie 1873. Este vorba de o corespondenţă diplomatică redactată de Mihai Eminescu în calitate de secretar personal al lui Theodor Rosetti, în cadrul legaţiei României la Berlin. „Domnule ministru, fiindcă Ulysse de Marsillac, după cum mă anunţaţi prin adresa D voastră nr.7646, se oferă a distribui la cabinete de lectură „Jurnal de Bucharest”, vă rog să mijlociţi ca deocamdată aceasta foae să se trimită la „Akademische Lescholle ” Berlin, Georgenstrasse – rămânând a va indica mai în urmă şi alte asemenea locale. Primiţi Domnule Ministru asigurarea deosebitei mele consideraţiuni”, scria Mihai Eminescu în scrisoarea păstrată la Academia Trupelor Terestre din Sibiu. 

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...