Petiție pentru abrogarea Legii Recursului Compensatoriu – Peste 33.000 de români au semnat deja

692

Asociația VeDem Just a inițiat o petiție online prin care cer abrogarea legii recursului compensatoriu. Este nevoie de 35.000 de semnături, iar până acum s-au strând 33.000.

Campania este îndreptată către Camera Deputaților, Guvernul României. Semnatarii solicită președintelui abrogarea Legii Recursului Compesatoriu nr. 169/2017, prin care recidiviștii sunt eliberați din penitenciare mai devreme decât perioada stabilită prin hotărârile de condamnare, din cauza condițiilor de executare a pedepsei.

„Legea abrogării Recursului Compensatoriu nr. 169/2017 prevede ca pentru fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare în penitenciar, deținutul să primească o compensare de 6 zile. Astfel, 30 de zile de detenție sunt considerate a fi executate în 36 de zile.
Opinia publică a fost oripilată de înregistrări video care dovedesc efectele acestei legi. O tânără din Alba Iulia a fost atacată într-o scară de bloc și o adolescentă de 15 ani din Constanța a fost tâlhărită pe stradă. În Timișoara, o barmaniță a fost jefuită după ce a fost bătută cu cruzime de un bărbat, în timp ce în Iași un interlop a violat o tânără de 17 ani, racolată într-un club. Un bărbat condamnat anterior pentru omor și eliberat în baza acestei legi a omorât un tânăr din Mediaș. Toate aceste cazuri s-au întâmplat doar în ultima lună.
Atragem atenția că România nu are capacitatea de a integra persoanele eliberate din penitenciar. Din acest motiv, rata recidivei și este de 60-70%. Mai mult decât atât, la efectele acestei legi se adaugă greutățile Poliției în a-i prinde pe unii criminali. Peste 300 de autori ai unor omoruri sunt neprinși.
De asemenea, Serviciul de Probațiune este total depășit de situație, neavând resursele umane și financiare pentru a-i supraveghea pe cei liberați. S-a ajuns, astfel, în situația în care efectele acestei legi să fie periculoase pentru viața cetățenilor onești. De aceea, solicităm Parlamentului abrogarea de urgență a legii nr. 169/2017”, se arată în petiția online.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi