Curtea Constituțională a decis că radarele poliției pot să rămână ascunse

1.103

Curtea Constituţională a considerat ca fiind întemeiate argumentele agenţilor de poliție şi anume că presemnalizarea aparatelor radar şi montarea lor doar pe maşini inscripţionate ar creşte numărul morţilor pe şosele.

Cum era de aşteptat, decizia îi nemulţumeşte pe cei mai mulţi dintre şoferi, anunță Digi24. „Şmecherie pe faţă. Stau ascunşi când vor, unde vor. N-ar fi vorba de plătit amenda”.
„Nu e normal. În afară nu este aşa ceva. Ar trebui să fie exact ca în afară, în Italia, Germania, Spania, peste tot, radare fixe, camere şi semnalizate”.
„Nu mi se pare o idee bună pentru că radarele ar trebui să fie montate vizibil şi pe maşini inscripţionate. Să fie locuri alese în mod oficial”.
Sunt doar câteva dintre nemulţumirile şoferilor care tocmai au aflat că poliţiştii se pot în continuare ascunde cu aparatele de măsurare a vitezei.
Agenţii de la Rutieră sunt foarte mulţumiţi însă.
Bogdan Toader: „Decizia CCR, deși este una salutară, ea un este decât validarea unei stări de normalitate pe care ne-o dorim cu toții Legea trebuie să protejeze viață și integritatea corporală a cetățeanului, nu dreptul lui de a încalcă legea și de nu a fi sancționat. O stare de normalitate să nu încerci să presemnalizezi un aparat radar, astfel inducând poate unui alt conducător că acolo unde nu este indicator de presemnalizare avem un fel de no speed limit ad-hoc.”
Judecătorii CCR spun că presemnalizarea aparatelor radar ar creşte numărul morţilor pe şoselele de la noi.
Modificările aduse sunt contrare și prevederilor din Constituție privind dreptul la viață și la integritatea fizică și psihică. Se consideră că obligativitatea acestei presemnalizări aduce atingere tocmai posibilității poliției rutiere de a proteja interesul general, conducând, în mod inevitabil, la o practică de respectare a dispozițiilor legale privind limitele de viteză doar în zonele presemnalizate că atare.
Datele statistice ale Poliţiei arată că viteza e principalul vinovat pentru accidentele rutiere.
Doar anul trecut au avut loc peste 1.500 de accidente rutiere grave din cauza vitezei. Asta înseamnă patru în fiecare zi. În urma acestora peste 400 de oameni și-au pierdut viață, iar 1.600 au fost răniți grav.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.