VIDEO Psihologul ne învață – Cum să pornim într-o relație care să dureze

423

O relație la început de drum este poate cel mai frumos lucru. Sentimentele pe care le încercăm atunci sunt trăite cel mai intens și sunt cele care ne oferă poate cele mai mari satisfacții. Dar „îndrăgosteală” trece la un moment dat, cum se spune în popor, în 2- 3 ani. Dacă însă cuplul a pornit pe un drum bine „asfaltat” cu beton de calitate, călătoria va fi una lină. Nu toți știm însă cum să facem să alegem drumul bun, deși ne dorim asta. Psihologul Eduard Puiu are câteva ”ponturi” pentru ca o relație începută frumos să dureze cât mai mult în aceleași condiții.

Setări greșite
Atunci când intrăm într-o relație o facem de cele mai multe ori pornind de la niște premise greșite, sperând că a noastră va fi una perfectă, lipsită de divergențe. ”Fiecare își dorește o relație perfectă și intră în relație cu gândul că o să lupte și o să facă tot e îi stă în putință ca relația lui să îi aducă satisfacție și să fie una fericită. Este o optică puțin greșită, pentru că o relație are suișuri și coborâșuri, iar dacă noi de la început încercăm să vedem lucrurile astea nu o să avem așteptări nerealiste, iar când vor apărea divergențele vom știi cum să le abordăm”, spune psihologul Eduard Puiu.

Ideile și concepțiile cu care pornim în călătoria unei relații vor influența viitorul ei. ”Nu ne putem aștepta ca starea de bine și liniștea să existe mereu pe parcursul unei relații. Trebuie să ne așteptăm că vor apărea fluctuații, nu se poate altfel. Dacă plecăm cu ideea că o să avem relația perfectă și aceste fluctuații apar pentru că nu depind de tine, depind de trigger-ii din mediul extern, atunci nu vei fi pregătit. Un cuplu va avea de întâmpinat aceste probleme tot timpul”, explică psihologul Eduard Puiu.

Cheia succesului
Așteptările pe care le avem de la o relație se modifică în funcție de experiența de viață pe care o avem. Ele se schimbă în timp, dar atunci când un cuplu este la început, pentru ca drumul parcurs să fie cât mai lung și mai lin, trebuie negociați niște termeni. ”Cheia succesului e să știi să transformi ceea ce este la început în niște principii sănătoase care să guverneze cuplul respectiv. La început când suntem îndrăgostiți, toleranți, putem negocia, atunci e cel mai ușor să trasăm prin comunicare anumite reguli. Ulterior după ce relația avansează este tardiv, pentru că furia transformă ego-ul în ceva mult prea puternic pentru a mai accepta negocierea, iar costurile ar fi foarte importante”, explică psihologul Eduard Puiu.

Negocierile de la începutul unei relații trebuie făcute cu mult calm și exprimate foarte clar de fiecare partener în parte. Cum se face acest lucru, ce se întâmplă dacă dorințele partenerilor sunt diametral opuse și cum se pot rezolva problemele apărute ulterior, am discutat la Ora de Psihologie, împreună cu Eduard Puiu.

Ora de Psihologie – Discuții libere cu psiholog Eduard Puiu. Așteptăm întrebările voastre! Detalii pe www.oradesibiu.ro www.orademedias.ro si www.oradeselimbar.ro

Publicată de Ora de Sibiu pe Luni, 21 ianuarie 2019

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.