Dăncilă nu se lasă – Îl somează pe Iohannis să semneze decretele pentru cei doi miniștri

297

Premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat, vineri, încă o dată președintelui Iohannis să semneze decretele de numire a miniștrilor Dezvoltării Regionale și Transporturilor, afirmând că Executivul a a respectat toate procedurile legale, iar blocajul este nejustificat.

„Îi solicit președintelui României ca în virtutea prerogativelor constituționale pe care le are de a veghea la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice să respecte decizia Curții Constituționale și să semneze decretele de numire pentru ca activitatea celor două ministere să se desfășoare cât mai eficient”, a declarat la începutul ședinței de guvern Viorica Dăncilă.
Ea a mai spus că Guvernul a respectat toate procedurile legale, iar ”blocajul” este nejustificat.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că va formula ”într-un timp rezonabil” un răspuns la propunerile de miniştri la Transporturi şi Dezvoltare, după ce Viorica Dăncilă i-a trimis luni şefului statului nouă scrisoare în care îi cere să-i numească miniştri pe Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici.
„Aceste documente sunt în analiza departamentului de specialitate la Administraţia Prezidenţială şi imediat ce voi reveni în ţară voi discuta şi vom vedea ce ne-a trimis acolo dna prim-ministru. Într-un timp rezonabil vpoi formula un răspuns la aceste propuneri”, a declarat Klaus Iohannis, la Aachen, după ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare şi integrare franco-german.
Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis o nouă scrisoare lui Klaus Iohannis în care îi cere să-i numească la Dezvoltare şi Transporturi pe Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici, afirmând că ea beneficiază de dreptul exclusiv de apreciere şi de alegere a persoanelor propuse a face parte din guvern.
„Domnule Preşedinte, urmare adresei dumneavoastră din 17 ianuarie 2019 privind îndeplinirea condiţiilor de legalitate în legătură cu propunerile de numire în funcţia de membru al Guvernului, reiterate prin adresa nr. 5/105/10.01.2019, vă transmit următoarele: Având în vedere prevederile art. 85 alin. (2) din Constituţia României, republicată, prin adresa sus rubricată am propus să dispuneţi emiterea decretelor prezidenţiale prin care doamna Lia-Olguţa Vasilescu să fie numită în funcţia de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice şi domnul Mircea-Gheorghe Drăghici să fie numit în funcţia de ministru al transporturilor.În calitate de prim-ministru, în virtutea votului de încredere obţinut în Parlament, beneficiez de dreptul exclusiv de apreciere şi de alegere a persoanelor propuse a face parte din echipa guvernamentală pe care o conuc. În mod evident, propunerile formulate trebuie să îndeplinească condiţiile de legalitate, astfel cum sunt prevăzute în art. 2 al Legii nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în scisoarea transmisă preşedintelui Klaus Iohannis luni.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi