Sibienii găsesc tot mai greu Tamiflu şi vaccin antigripal în farmacii

1 784

Unele farmacii din judeţul Sibiu au stocuri limitate de Tamiflu, medicamentul prescris de obicei de medici dacă ai viroză. Mulţi sibieni sănătoşi au cumpărat cutii de Tamiflu, ca să le aibă în case, preventiv. Şi vaccinul antigripal se găseşte tot mai greu în depozitele farmaceutice din judeţ.

Vaccin antigripal gratis, doar de la medicul de familie

Sibienii care doresc să se vaccineze împotriva gripei trebuie să cumpere acest vaccin din farmacii, dacă medicul lor de familie nu mai are. Nu toată lumea beneficiază de vaccin gratuit, ci doar cei care sunt în grupele de risc, cum ar fi gravidele sau bolnavii cronici. Depozitele din Sibiu au comandat atâta vaccin cât au cerut farmaciştii, după ce în anii trecuţi s-au aruncat sau distrus doze nefolosite. „Mai sunt stocuri reduse, pentru că situaţia e cam aşa: la vaccinuri, de regulă, prin august – septembrie se fac pre-comenzi şi depozitele fac aprovizionarea tot pe seama comenzilor farmaciilor. Ori cum au fost ani în care s-au aruncat şi s-au distrus foarte multe vaccinuri, nici ei nu îşi iau un stoc foarte mare”, a declarant preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Sibiu, Felicia Gligor.

Tamiflu se găseşte tot mai greu în farmacii

Depozitele nu mai au nici Tamiflu, iar unele farmacii mai au doar trei – patru cutii din acest antiviral. O parte dintre sibieni au preferat să-şi cumpere Tamiflu preventiv. „Tamiflu, de când a apărut la televizor, toată lumea cumpără în disperare. Eu sunt convinsă că sunt multe cutii de Tamiflu la oameni care nu le vor folosi niciodată. Am trei – patru cutii în farmacii şi cum au venit, cum toată lumea întreabă. Preventiv nu are niciun efect”, a spus Felicia Gligor. În cele zece spitale din judeţul Sibiu nu este criză de Tamiflu, iar medicii de familie din judeţ mai au vaccin antigripal nefolosit, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu. Medicii au raportat în ultimele zile o creştere a numărului de sibieni diagnosticaţi cu infecţii respiratorii în spitalele sibiene. Luni s-au înregistrat 160 de pacienţi în zece spitale, cu infecţii respiratorii, iar de vineri până duminică, numărul acestor pacienţi a fost de 168, susţin cei din DSP Sibiu

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.