VIDEO FOTO Elevii premiaţi de NASA, primiţi acasă ca nişte vedete

0 2.027

Cei nouă elevi sibieni din echipa Quaternion de la Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr” s-au întors în seara asta, acasă, din SUA. Avionul în care se aflau copiii şi profesorii a aterizat la ora 18.05, pe Aeroportul Internaţional din Sibiu. Copiii au reuşit să se claseze pe locul 3 din 14 posibile, în timp ce colegii lor din echipa Valak, care a reprezentat Colegiul Naţional “Octavian Goga” au câştigat competiţia secundară a concursului Zero Robotics, al NASA. Copiii au fost întâmpinaţi de familii, dar şi de directorul de la liceul lor.

Lăzăriştii, printre cei mai buni din lume

 Elevii care au reprezentat Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, cei din echipa Quaternion au reuşit să ocupe locul al treilea, în ISS Finals, marea finală a concursului Zero Robotics. Cei de la „Lazăr” au făcut parte dintr-o alianţă, care a luat locul al treilea,între 14 alianţe care au concurat. Echipa Quaternion este formată din elevii din clasa a X a I (matematică informatică, intensiv informatică) Ştefănescu Radu, Bărac Ovidiu, Lupp Laurenţiu, Tănăsescu Darius, Ianc Octavian, Teodoru Andrei, Cioban Darius, Faraon Eduard şi Apolzan Eduard. Aceşti copii au fost ajutaţi să realizeze această performanţă de profesorul de fizică, Dorin Bunău.

E nevoie de o echipă, dacă vrei să realizezi ceva cu adevărat

Cel mai mare câştig pentru fiecare dintre ei şi noi toţi, este că au reuşit să lucreze într-o echipă sibiană, care s-a impus în faţa altora din toată lumea. „Am fost interesaţi de acest concurs pentru că pe noi chiar ne pasionează robotica şi ne-am înscris în septembrie. Acest concurs a fost o foarte mare oportunitate pentru noi deoarece am învăţat foarte multe lucruri despre munca în echipă şi chiar am colaborat cu celelalte echipe din celelalte ţări. Am învăţat că ai nevoie de o echipă dacă vrei să realizezi ceva cu adevărat”, a declarat îniante de plecare, unul dintre cei nouă copii de la „Lazăr”, Radu Ştefănescu.

Programe pentru roboţi

ISS Finals înseamnă „programe trimise efectiv roboţilor de pe ISS – Staţia Spaţială Internaţională”, potrivit profesorilor de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. În cadrul concursului de anul acesta, elevii au primit sarcina fără precedent de a conecta cu succes, în cel mai scurt timp posibil, doi sateliţi, evitând în acelaşi timp ciocnirea sateliţilor de reziduurile spaţiale, în condiţii de microgravitaţie din orbita joasă a Pământului. În timpul competiţiei, roboţii SPHERES vor fi configuraţi cu ajutorul unor cleşti imprimaţi 3D chiar la bordul ISS. Competiţia Zero Robotics îşi propune să inspire viitori ingineri şi oameni de ştiinţă, oferindu-le elevilor ocazia de a-şi depăşi limitele şi de a-şi dezvolta abilităţi noi în ştiinţă, tehnologie, inginerie, matematică (STEM) şi să-i ajute să capete abilităţi esenţiale specifice ingineriei, precum rezolvarea problemelor, designul procesului de gândire, training de operaţiuni, muncă de echipă şi abilităţi de prezentare. În marea finală a competiţiei Zero Robotics din acest an s-au calificat cinci echipe româneşti – din Sibiu, Târgovişte şi Timişoara, iar în competiţia secundară Virtual Finals, alte trei echipe din Timişoara, Sibiu şi Bucureşti, în total opt echipe reprezentând România.

Şapte elevi din Lazăr şi unul din Goga, locul I în competiţia secundară

Opt elevi de clasa a XII-a, care studiază la specializarea Matematică Informatică din colegiile naţionale „Octavian Goga” şi „Gheorghe Lazăr” din municipiul Sibiu, au câştigat competiţia secundară numită Virtual Finals a concursului internaţional Zero Robotics, organizat de către NASA şi Universitatea MIT din SUA, potrivit directorilor celor două licee. Cei opt liceeni sibieni au reprezentat Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Sibiu pentru prima dată în concursul Zero Robotics, potrivit directorului colegiului, Laura Dumitru. Unul dintre liceeni învaţă la Colegiul Naţional „Octavian Goga” şi, împreună cu ceilalţi, au format împreună echipa Valak, pentru că mai exista o echipă (Quaternion) de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, iar regulamentul concursului nu permitea existenţa a două echipe care să reprezinte acelaşi liceu. „Noi nu am mai avut până acum elevi înscrişi în această competiţie. Este pentru prima dată. Cu atât mai mult este meritoriu rezultatul, având în vedere că participă pentru prima dată. Dar aş vrea să remarc atitudinea absolut deosebită a elevilor din Colegiul Gheorghe Lazăr şi sprijinul domnului director Gabriel Negrea”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directoarea Colegiului Naţional „Octavian Goga”, Laura Dumitru.

LIVE VIDEO – Elevii de la Lazăr premiați la concursul NASA se întorc acasă. Detalii pe www.oradesibiu.ro www.oradeselimbar.ro si www.orademedias.ro

Publicată de Ora de Sibiu pe Miercuri, 30 ianuarie 2019

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...