Primarii de municipii se răzvrătesc împotriva Guvernului

217

Ministrul Finanțelor a făcut o propunere privind preluarea integrală a unor cheltuieli descentralizate și cere ca sistemul de protecție al copilului și persoanelor cu dizabilități să fie susținut integral de la bugetul de stat. Primarii de municipii însă resping categoric propunerile.

„AMR respinge categoric propunerile Ministerului Finanțelor Publice privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate, aferente sistemului de protecție a copilului, centrelor pentru persoane cu handicap, indemnizații pentru persoane cu handicap și însoțitori ai acestora, precum și „salarizarea personalului neclerical”, cheltuieli evaluate de MFP la 6,4 miliarde de lei. AMR solicită asumarea de către Guvern a „susținerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecție a copilului și a persoanelor cu dizabilități”, așa cum s-a angajat in „Programul de guvernare 2018-2020”, Capitolul/„Administrație publică. Politici regionale”,/ Măsura 2 /„Finanțarea autorităților locale”,/ pagina 109”, se arată într-o scrisoare a Asociației Municipiilor din România (AMR), trimisă premierului Viorica Dăncilă.

Totodată, primarii de municipii, reuniți în Asociația Municipiilor din România (AMR) condusă de primarul Sectorului 3 Robert Negoiță, cer urgent transmiterea spre consultare a proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2019.

Potrivit sursei citate, urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%, în anul 2018 bugetele locale au fost diminuate cu sume reprezentând 30-40% din bugetele anului 2017.

În aceste condiții AMR a solicitat ca în anul 2019, Guvernul României să își respecte promisiunea făcută la sfârșitul anului 2017, dar și la aprobarea Legii bugetului de stat pe anul 2018, de a asigura finanțarea APL cel puțin la nivelul sumelor primite de la bugetul de stat în anul 2017, în sume nete.

„Din evaluările noastre, confirmate cu cifrele oficiale, pentru ca în anul 2019 comunitățile locale să fie finanțate la nivelul anului 2017, comunele, orașele și municipiile ar trebui să beneficieze de compensarea pierderilor pe care le înregistrează, până la nivelul minim de 67% din IV. Răspunsul MFP, astfel cum îl regăsim în adresa nr. 462218/30.01.2019 reprezintă o ducere în derizoriu atât a nevoilor și intereselor comunităților locale*cât și o gravă încălcare a principiului asigurării resurselor corespunzătoare competenţelor transferate, cât și a principiul asigurării unui proces de descentralizare stabil, predictibil, bazat pe criterii şi reguli obiective, care să nu constrângă activitatea autorităţilor administraţiei publice locale sau să limiteze autonomia locală financiară, principii reglementate și în Legea-cadru a descentralizării nr. 195/2006”, arată primarii.

Potrivit AMR, primele simulări arată că la nivelul majorității primăriilor s-ar înregistra pierderi semnificative ca urmare a creșterii cotei din IV alocate, în paralel cu preluarea integrală a cheltuielilor generate de susținerea sistemului de protecție a copilului și a sistemului de protecție a persoanelor cu dizabilități.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi