Romanii încă mai cred în vraci și șamani – Și asta într-o proporție mare

0 240

Greutățile cu care românii se confruntă zilnic îi fac să se îndrepte către viața spirituală. Doar că foarte mulți dintre ei cred în vraci și șamani. Asta, în timp ce alții refulează în activități cu grad ridicat de pericol. Acestea, arată un studiu, sunt modalitățile românilor de a evada din rutină, scrie digi24.ro

În ultima vreme, românii sunt mult mai deschişi către noutăţi şi experienţe inedite, cum ar fi sporturile extreme. Oamenii par să îşi schimbe modul de viață și implicit comportamentul social. Există explicaţii psihologice pentru această tendinţă.

adu Leca, psiholog: Este normal ca un român care este extrem de stresat sa îşi dorească o escapadă. Din nemulţumire, oamenii încearcă lucruri noi. Dacă aceste lucruri sunt scumpe, apare din nou nemulţumirea, este ciclic.

-În fiecare an îmi propun să fac ceva nou pentru a-mi îmbunătăţi viaţa. Cu siguranţă, saltul cu paraşuta.

-Paraşutismul şi un sport practicat mai demult, se numea parkour. Era un sport în care oamenii săreau pe clădiri, ca în filme.

-Chiar îmi plac sporturile extreme. Îmi doresc să sar cu paraşuta, nu doar că aş avea curajul.

De asemenea, oamenii par să nu mai pună serviciul în topul priorităţilor şi încep să fie mai receptivi în ceea ce priveşte spiritualitatea.

Doi din trei români spun că sunt dispuşi să îşi ia un concediu prelungit pentru a călători sau a trăi o perioadă într-o cultură diferită sau un continent diferit. De asemenea, oamenii sunt mult mai deschişi şi când vine vorba de serviciile spirituale. 25% dintre aceştia spun că apelează sau ar apela la vraci, şamani sau astrologi.

Dan Jurcan, sociolog: Oamenii vor sa aibă mai mult timp liber, vor să aibă un timp liber de calitate. Apare dacă vreţi şi la tineri această schimbare de paradigmă în care oamenii se întorc spre familie, spre sine, spre prieteni.

Studiul mai arată că 33% dintre români folosesc sau ar folosi o aplicație de tip dating, pentru că nu mai au timp de socializare în viaţa reală, din cauza programului încărcat de la serviciu. Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt bărbați, cu venituri mari, cu vârste preponderent între 25-34 ani, care locuiesc singuri, majoritatea în București.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.