Cum a ajuns preot Constantin Necula? Mărturii în ziua Întâmpinării Domnului

658

Unul din cei mai cunoscuți preoți sibieni, părintele Constantin Necula, a dezvăluit într-un interviu publicat azi, cum a ajuns să-i slujească lui Dumnezeu. Mărturisirile au fost apărut chiar în ziua Întâmpinării Domnului, o zi de sărbătoare a Bisericii Ortodoxe Române.

A copilărit fără biserică în cartier

Întrebat de jurnalistul de la România Liberă, cum este de fapt, preotul Necula a spus despre sine: “Un om ca toți oamenii, ai cărui părinți nu s-au sfiit niciodată că sunt creștini. Chiar comandant de unitate la pionieri, tot îmbrăcam, în Vinerea Mare, stiharul copilului de altar în Șcheii Brașovului, sub ochii îngăduitori ai omului care, la vremea aceea, conducea municipiul – la pionieri și care niciodată, de atunci, n-a evitat să mă trateze cu bucurie și respect. Cred că am locuit într-un cartier, Steagul Roșu, fără duminică – nu avea biserică la vremea aceea, dar nu fără Dumnezeu. Întreaga cultură comunitară, de bloc, dacă vreți, era legată de respect reciproc și sărbătorile le prăznuiam împreună.”

Constantin Necula, un braşovean venit la Sibiu

Despre cartierul în care a copilărit, Steagul Roşu din Braşov, Necula spune că era “un soi de sat pe verticală.” Constantin Necula povesteşte despre cartierul său asfel: “Ca și nunțile ori botezurile sau înmormântările. Un soi de sat pe verticală. Poate că se șopteau adevăruri dureroase, dar ne protejau pe toți copiii și ne atenționau doar dacă bancurile noastre erau un pericol pentru copilăria noastră, nu pentru regimul comunist. Vecinii mei țineau icoane la vedere și atunci când descopereau câte o carte bună citeau, după viteza culturală a fiecăruia, iar când tata punea boabe de tămâie pe plita aragazului, duminica dimineața când nu ajungea la biserică, dese ori frizerul fiind chemat duminica la lucru, cereau și ei. Ca să nu-ți mai spun că de marile praznice ale Bisericii eram împreună toți. Bucuroși și plini de evlavie.”

Credincios de mic copil

Ajuns profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu, preotul Necula spune că a învăţat credinţa în Dumnezeu, de mic. “Din mediul acesta am învățat credința. O credință de oraș, dar limpede, cu striațiile de frumusețe ale unei credințe de la țară, sănătoase. Apoi era plimbarea noastră de duminica în Șcheii Brașovului, o enclavă de românism și credință și la vremea aceea. Cred că acolo am descoperit că ateismul meu educat, nu cu mare insistență e drept, de școală nu prea face față frumuseții credinței. Și acum cred, zâmbind, că Sfântul Nicolae stă în capăt, pe Curcanilor – stradă ce străbate partea mea de Șchei, în Troița ridicată de Nicolae Stinghe Oaie. Dragostea părinților mei, liniștita răbdare a bunicilor mele, cumpătarea profesorilor mei au țesut haina preoțească de acum. Și plecările noastre în vacanță, fie în Maramureșul istoric, fie pe la mănăstiri, au creat imaginea unei credințe vii, legate de Dumnezeu, nu de epoci. Școala și familia mi-au dăruit și cultura patriotică de care am nevoie la vremea aceasta de derută. Eroii au devenit parte integrantă a familiei, vizitarea marilor monumente ale rezistenței naționale, sufragerii de Har. De aici preoția! Din dragostea oamenilor care a făcut posibilă vederea dragostei lui Dumnezeu.”

Azi este zi de mare sărbătoare pentru credincioşii ortodocşi 

Credincioşii creştin ortodocşi sărbătoresc azi praznicul Întâmpinării Domnului. Întâmpinarea Domnului, unul dintre cele douăsprezece praznice împărăteşti de peste an, se sărbătoreşte în 2 februarie şi aminteşte aducerea la templul din Ierusalim a Pruncului Iisus de către Sfânta Fecioară Maria şi Sfântul şi Dreptul Iosif, la 40 de zile de la naştere. Potrivit Legii iudaice, cele 40 de zile de după naşterea copilului reprezentau perioada de curăţire a mamei, după care tot primul nou-născut de parte bărbătească trebuia să fie închinat Domnului. Despre punerea înaintea Domnului a celui dintâi născut, în cea de-a doua Carte a lui Moise din Vechiul Testament Dumnezeu spune: “Să-Mi sfinţeşti pe tot întâiul născut, pe tot cel ce se naşte întâi la fiii lui Israel, de la om până la dobitoc, că este al Meu” (Ieşire, 2-2).

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.