Risc însemnat de avalanșe în zona Bâlea Lac

0 122

Risc foarte mare de avalanșă, de gradul cinci, în munții Făgăraș, în zona Bâlea Lac. La altitudini mai mari de 1800 metri, se găsește un strat însemnat de zăpadă proaspătă, ce s-a depus în ultimele zile. Acest strat este astfel instabil și nu are aderență la stratul vechi care a înghețaț la suprafață.

Potrivit ANM, ca urmare a vântului intens din ultima perioadă s-au format plăci de vânt pe majoritatea versanților și cornișe, iar pe alocuri sunt depozite însemnate de zăpadă ce măsoară mai mulți metri înălțime. Pe majoritatea pantelor, atât spontan, cât și la supraîncărcări oricât de slabe, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii, iar în zonele unde zăpada este acumulată în depozite riscul de avalanșe este foarte mare.

La altitudini mai mici de 1800 m întâlnim de asemenea un strat însemnat de zăpadă proaspătă ce are pe alocuri 40-50 cm, iar pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite mai însemnate. Acest strat este depus peste zăpada veche înghețată, care poate constitui pat de alunecare pentru avalanșe, atât sponane cât și provocate accidental de către turiști sau schiori.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.