avalansa
FOTO: arhivă

Risc foarte mare de avalanșă, de gradul cinci, în munții Făgăraș, în zona Bâlea Lac. La altitudini mai mari de 1800 metri, se găsește un strat însemnat de zăpadă proaspătă, ce s-a depus în ultimele zile. Acest strat este astfel instabil și nu are aderență la stratul vechi care a înghețaț la suprafață.

Potrivit ANM, ca urmare a vântului intens din ultima perioadă s-au format plăci de vânt pe majoritatea versanților și cornișe, iar pe alocuri sunt depozite însemnate de zăpadă ce măsoară mai mulți metri înălțime. Pe majoritatea pantelor, atât spontan, cât și la supraîncărcări oricât de slabe, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii, iar în zonele unde zăpada este acumulată în depozite riscul de avalanșe este foarte mare.

La altitudini mai mici de 1800 m întâlnim de asemenea un strat însemnat de zăpadă proaspătă ce are pe alocuri 40-50 cm, iar pe văi și în locurile adăpostite sunt depozite mai însemnate. Acest strat este depus peste zăpada veche înghețată, care poate constitui pat de alunecare pentru avalanșe, atât sponane cât și provocate accidental de către turiști sau schiori.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns