VIDEO FOTO – Sibiul a primit titlul Regiune Gastronomică Europeană pe acorduri de muzică țigănească și cu festin culinar ca la popotă

1 4.666

Organizată într-un anonimat aproape desăvârșit, ceremonia prin care Sibiul a preluat titlul de Regiune Gastronomică Europeană, a avut loc marți seară la Academia Forțelor Terestre.

Evenimentul la care au participat aproximativ 200 de persoane, printre care membrii Consorțiului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană, s-a desfășurat în prima parte în Aula Academiei Forțelor Terestre, acolo unde accesul a fost destul de anevoios. Invitații au trebuit în mare parte să își lase mașinile în afara AFT-ului și să meargă pe jos câteva sute de metri, pe aleile acoperite de zăpadă.20190212 194229În cadrul ceremoniei, regiunea Sibiu și regiunea Egeea de Sud din Grecia au preluat oficial titulul de la regiunile care l-au deținut în 2018 – Brabantul de Nord din Olanda și Galway din Irlanda.

’’Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 este pregătit să înceapă. (..) Plecând de la experiența anului 2018 sunt convinsă că agenda acestui an va fi și mai bogată. Avem tradiții gastronomice puternice și bine conservate. (..) Beneficiem de experiență, creativitate și inovare în rândul producătorilor locali, în bucătăriile restaurantelor, dar și în rândul organizatorilor de evenimente care doresc să atragă un public cât mai numeros. De asemenea, avem parteneri puternici care ne susțin programul. (..) Vreau să precizez că acest program nu este finanțat din fonduri europene, ci este finanțat de contribuția tuturor membrilor consorțiului. (..) Se prefigurează un an cu multe provocări și evenimente. (..) Bineînțeles vom avea foarte multe festivaluri, demonstrații și evenimente gastronomice în Sibiu’’, a spus în discursul său, Astrid Fodor, primar al Municipiului Sibiu. Au urmat apoi discursurile celorlalți membrii ai Consorțiului, iar Guvernatorul din Regiunea Egeea de Sud, a trimis și el un mesaj de salut prin intermediul unei înregistrări video.20190212 195333De remarcat este și faptul că Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a trimis unul dintre consilierii săi (foto mai sus), acesta promițând sprijin pentru programul SRGO 2019.20190212 211655

Festin culinar cu iz de popotă militară
Imediat după discursuri, tot evenimentul s-a mutat în curtea interioară a Academiei Forțelor Terestre. Tinerii care studiază la Academie au întâmpinat oaspeții, i-au salutat și au intonat imnul național al României.20190212 211735 După aceea ca la un semn sutele de cadeți și studenți militari s-au năpustit cu poftă către standurile cu mâncare, devorând mâncarea pregătită de bucătari.

video

20190212 211744S-a gătit printre altele muschiuleț de porc cu sos de coniac, taur la proțap, varză cu cârnați, pește la plită, gulyaș, ciorbă de afumătură cu tarhon, prăjituri și multe alte bucate.20190212 211823 Cei prezenți s-au încălzit cu țuică, pălincă, vin fiert, ceai cu rom și multe alte licori tradiționale. 20190212 211754Nu au lipsit desigur și mezelurile specifice zonei Sibiului. Totul a fost devorat în mai puțin de o oră, semn că mâncarea gătită a fost bună.20190212 211845Mulți dintre studenții AFT nici nu știau motivul pentru care au avut parte de așa ospăț. ’’Păi Sibiul e capitala mâncării anul acesta sau ceva de genul… Așa am înțeles. Sincer nu prea știm, dar ne bucurăm de mâncarea asta bună’’, ne-a declarat un tânăr cadet în timp ce înfuleca cu poftă dintr-o porție de mușchiuleț de porc cu murături.20190212 211624’’Are legătură cu ceva program european. Sibiul e un fel de capitală a gastronomiei.. Nu prea știu exact. Zilele trecute am fost informați că va fi evenimentul acesta. Mâncarea este excelentă’’, ne-a spus și o tânără studentă la AFT.20190212 21160120190212 220921Fodul sonor a fost asigurat de o formație de muzică țigănească, aceștia cântând pe scena amenajată în curtea Academiei Forțelor Terestre.20190212 220340

Baza pe produse ’’tradiționale’’ sibiene – Lichiu și Gulyaș
Un moment importat al ceremoniei a fost cel în care a fost proiectat un film de prezentare-promovare a programului. În acesta se pune accentul pe faptul că produsele tradiționale sibiene sunt lichiul și gulyaș-ul. Nici o vorbă despre bulzul ciobănesc sau vreunul dintre produsele tradiționale din satele Mărginimii Sibiului, în producția video făcută de Astra Film & Dumitru Budrala.

video

Ambasadori bucătari de la vecinii din Brașov
Un alt moment cu care programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană se laudă este cel al ambasadorilor și bucătarilor cu care se ’’defilează’’ în cadrul acestui program. Consorțiul scoate în față, așa cum s-a întâmplat și marți seară, doi bucătari care nu au nici o legătură cu Sibiul sau regiunea Sibiului. 51921156 404113723668058 7861115660191924224 nEste vorba de Radu Zărnescu și Iulia Drăguț, ambii din județul vecin, respectiv Brașov. De altfel de numele lor se leagă în ultimele zile și un scandal imens (găsiți detalii AICI , AICI și AICI).

Programul evenimentelor, lipsește cu desăvârșire
Dacă vă așteptați cumva să se știe deja un calendar clar al evenimentelor din cadrul Programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană, ei bine acesta este de negăsit. Consorțiul nu a comunicat decât faptul că primul eveniment major, Gusturile Iernii, va avea loc în ultimul weekend al lunii februarie. În rest nici pe site-ul oficial www.sibiugastronomia.ro și nici pe site-urile membrilor consorțiului, nu se regăsește nimic legat de program și evenimentele care ar trebui să anime Sibiul și regiunea aferentă în acest an 2019.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
1 Comentariu
  1. Colceriu Vasile scrie

    Doar AFT este declarata Reg. Gastronomica.???? Pt ce se face Tam Tam. Doar pt ATF??? Pai atunci sa se specifice…. Regiunea Gastro. Doar pt ATF.

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.