Ora de Sibiu
Știri in direct

FOTO Concert de jazz interbelic la Biblioteca Astra

432

Publicul sibian este invitat la un concert de jazz interbelic în interpretări noi. The GRAM Quarter va susține un spectacol la Biblioteca Astra din Sibiu, în cadrul Stagiunii Arts.

Artiștii vor interpreta un program de standarde jazz din perioada interbelică, dar și din anii ’60, program din care nu vor lipsi piese swing, vals-swing, balade și (din nou schimbări de tempo, însă ale anilor mai recenți) piese bossa nova, întregul program fiind reinterpretat în manieră proprie The GRAM Quartet.

Evenimentul va avea loc luni, 18 februarie, de la ora 19:00, la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu, nr. 5, Corp A, Et. 2), iar intrarea va fi liberă prin rezervare la adresa bjastra2@gmail.com
The GRAM Quartet este format din patru tineri artiști studenți la Conservator, fiecare dintre ei având formări artistice diferite, însă complementare. Ansamblul îmbină diferite stiluri și maniere de a cânta jazz, folosindu-se de lick-urile unice și influențele fusion din zona Funk și RnB aduse de Răzvan Trifan (saxofon), de prezența de spirit și sclipirile de creativitate ale lui Alexandru Marin (contrabas), de sonoritățile complexe aduse de Andrei Petrache (pian) din zona muzicii clasico-moderne și de precizia ritmică și vasta experiență a lui Gabi Matei (tobe) acumulată de-a lungul anilor petrecuți pe scenele jazz-ului. Deși numele cvartetului este dat de inițialele prenumelor componenților, gramul, ca unitate de măsură, în acest caz, măsoară doza de nebunie artistică a celor patru artiști uniți de o puternică pasiune pentru jazz.

Programul concertului va cuprinde un itinerariu inedit în istoria jazz-ului redat prin viziunea proaspătă a ansamblului invitat, care reinterpretează operele unor nume de referință și fondatori ai genului precum Duke Ellington, Miles Davis, Charlie Parker, Harry Warren, Richard Rodgers, Kenny Dorham, Dizzy Gillespie, Jerome Kern sau Wayne Shorter.
Și cu acest prilej, Biblioteca ASTRA a pregătit o expoziție cuprinzătoare ce va reflecta programul și calitățile stilistice ale cvartetului invitat, printr-o selecție de viniluri de colecție și compact-discuri parte din fondul amplu al Compartimentului ARTE al bibliotecii.
În ton cu acordurile muzicii de jazz interpretate de The GRAM Quartet, documentele expuse dezvăluie mai multe stiluri muzicale și maniere interpretative ale marilor muzicieni străini și români. Iubitorii de muzică pot regăsi în expoziție artiști remarcabili, care au activat muzical pe parcursul mai multor decenii ale secolului al XX-lea și care au îmbinat standardele de jazz cu diferite alte stiluri, precum funk sau rhythm&blues, lăsând în urmă valoroase compoziții fusion jazz: marele pianist, compozitor de jazz și șef de orchestră Edward Kennedy „Duke” Ellington, saxofonistul Charlie Parker, pianistul și compozitorul canadian Oscar Emmanuel Peterson, Miles Dewey Davis, influent trompetist și compozitor de jazz, John Birks „Dizzy” Gillespie, trompetist, compozitor și cântăreț, renumit pentru improvizațiile sale în epoca efervescentă a bebop-ului american.
Din sfera jazz-ului autohton, se remarcă în expoziție nume ca Mircea Tiberian, Eugen Ciceu, Johnny Răducanu, Iancsy Körössy sau Aura Urziceanu, marea voce a jazzului românesc, care în anii ’70 a colaborat cu nume importante ale scenei internaționale, precum Duke Ellington, Dizzy Gillespie, Bill Evans sau Ahmad Jamal.
Documentele expuse, dar și multe alte materiale imprimate și audiovizuale cuprinzând informații din sfera tuturor artelor, nu doar cea a muzicii, se pot consulta și împrumuta de la Compartimentul ARTE al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu.
Seara se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri bio oferite de Senator Wines, partenerii evenimentului.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...