Ora de Sibiu
Știri in direct

Cuvintele cel mai greu de pronunțat din limba română

1.418

Limba română nu este, nici pe departe, o limbă ușoară. Chiar și nativii pot întâmpina dificultăți în ceea ce privește pronunțarea anumitor cuvinte. Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere, însă mai sunt și altele greu de „descifrat”.

Potrivit shtiu.ro, acestea sunt câteva dintre cuvintele lungi și greu de pronunțat ce aparțin limbii române:

 • PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA (44 DE LITERE) o boală pulmonară cronică ce apare mai ales la muncitorii din mine în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.
 • DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZĂ (36 de litere) o enzimă care catalizează reacția de disociere între o baza azotata activata sub forma de trifosfat (ATP, GTP, etc) în formă monofosfatata AMP (adenozinmonofosfat);
 • ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITĂ (32 de litere) o inflamare a nervilor ce provoacă dureri, furnicături, senzație de amețeală și uneori chiar paralizii;
 • GASTROPILORODUODENOJEJUNOSTOMIE (31 de litere) denumirea unei intervenții chirurgicale;
 • DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere) denumirea unei substanțe chimice.

 

Care sunt propozițiile din limba română care îți încurcă limba?

 1. Un vultur stă pe un pisc cu un pix și-un plic în plisc.
 2. Stanca stă-n cazan ca Stan.
 3. Capra calcă piatra. Piatra-n patru părți se crapă. Crapa-i-ar capul caprei în patru cum a crăpat și ea piatra-n patru.
 4. Eu pup poala popii, popa pupă poala mea.
 5. Balaban Bălăbănescu bâlbâieşte bâlbâituri bâlbâite pe negândite.
 6. Când ma gândesc că te gândești că mă gândesc la tine, gândește-te că mă gândesc că te gândești la mine.
 7. O babă bălană mănâncă o banană babană.
 8. Şase saşi în şase saci.
 9. Ştiu că ştiu că ştiuca-i ştiucă şi mai ştiu că ştiuca muşcă.
 10. Bucură-te cum s-a bucurat Bucuroaia de bucuria lui Bucurel care s-a întors bucuros de la Bucureşti.
 11. Rică nu ştia să zică rău, răţuşca, rămurică.
 12. Domnule Dudău, dă-mi doua dude din dudul dumitale de dincolo de drum.
 13. Este pestriţă prepeliţa pestriţă, dar mai pestriţi sunt puii prepeliţei pestriţe.
 14. Un bal fără egal cu final fatal la un halal carnaval estival cu scandal epocal dintr-un opal oval, pal, real şi natural, fără rival, egal şi actual.
 15. O coropişniţă şi-un coropişnitoi se coropişniţeau la noi în gunoi. Nu coropişniţa coropişniţea pe coropişniţoi, ci coropişniţoiul coropişniţea pe coropişniţă.
 16. Fata fierarului Fănica face fasole frecată fără foc, fiindcă focul face fum.
 17. Spre sfânta sa soră Suzana se suie, Spăşită din suflet suspinu să-şi spuie, Şi-n susul sarcastic suspinu-şi şopteşte, Şi-odată pe scara sucită se opreşte.
 18. Unui tâmplar i s-a-ntâmplat o întâmplare. Alt tâmplar, auzind de întâmplarea tâmplarului de la tâmplărie a venit şi s-a lovit cu tâmpla de tâmplăria tâmplarului cu întâmplarea.
 19. Am o prepeliță pestriță cu paisprezece pui de prepeliță pestriți, e mai pestriță prepelita pestriță decât cei paisprezece pui de prepeliță pestriți.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...