people at restaurant
FOTO: arhivă

Din nou suntem codașii Europei. De această dată ne clasificăm ultimii în topul popoarelor care mănâncă cel mai des la restaurant. 

În acelaşi timp, cifrele INS arată ca un român dă în jur de 43 de lei lunar, adică mai puţin de 10 euro, ca să iasă în oraş. Cei mai mulţi mănâncă ieftin, de la fast-food, patiserie sau covrigărie.

Restaurantele şi fast-food-urile din mall-uri au mereu clienţi. Potrivit institutului de cercetare de piaţă GFK România, cei care nu au sau nu sunt dispuşi să dea prea mulţi bani ori sunt pe fugă, îşi cumpără de mâncare din localurile cu servire rapidă.

20% dintre românii cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani preferă meniurile de tip combo, mâncare, băutură şi desert.

Acelaşi studiu, realizat pe un eşantion de o mie de persoane din toată ţara, spune că bărbaţii preferă mâncarea de tip fast-food iar femeile preferă patiseriile şi covrigăriile. Cei mai mulţi dintre clienţi au între 25 şi 34 de ani. Vârsta scade până la 18 ani când vine vorba de pizzerii, inclusiv cu livrare la domiciliu.

Tot GFK arată că 2% dintre români mănâncă zilnic în oraş, fie pentru că nu au timp, fie pentru că nu ştiu să gătească. Aceştia au venituri de peste 4000 de lei pe lună. Alţi, 20% ies de până la trei ori pe săptămână.

Reporter: Cât de des obişnuiţi să mâncaţi în oraş?
Tânără: -În fiecare zi aproape.
Tânăr: În fiecare zi. Nu îmi place să gătesc, nu mă pricep şi îţi dai seama că e mai uşor pentru mine.

Bărbat: -Destul de des în jur de o dată, de două ori pe săptămână.
Reporter – Cam cât la sută din bugetul tău se duce pe restaurante?
Bărbat:- Probabil 30%.

Şi totuşi cei de la Institutul Naţional de Statistică spun că un român lasă lunar aproape 43 de lei în hoteluri, cafenele şi restaurante. Mai mult dau pe alcool şi ţigări 193 de lei pe lună.

“Avem clienţi care mănâncă zilnic la noi, avem clienţi care mănâncă cel puţin de 3 ori în restaurant pe săptămână şi avem o pondere foarte mare, acei clienţi pe care îi avem zi de zi, îi avem în weekend cu familia cu copiii cu părinţii”, a spus Marius Baciu, manager restaurant.

Psihologii spun că ne place să fim serviţi, dar şi să socializăm, într-un alt mediu decât acasă.

″Restaurantele sunt aşezate de obicei în mod strategic astfel încât să atragă clienţii”, a declarat Elena Stambuli, psiholog.

Chiar şi aşa, potrivit Eurostat, suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul bani cheltuiţi în restaurante şi hoteluri. În topul consumatorilor sunt maltezii, ciprioţii şi spaniolii.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu