Zece clinici private luate la control – Una închisă, alte trei au activitatea suspendată

990

DSP a verificat zece clinici private din Capitală, după ce a apărut în spațiul public cazul falsului chirurg italian. În urma controalelor, o unitate a fost închisă, activitatea pentru trei a fost suspendată, fiind aplicate și amenzi în valoare de 72.200 lei.

„Direcția de Sănătate Publică din București a anunțat Ministerul Sănătății că a verificat 10 unități sanitare private din municipiul București, ca urmare a apariției în mass-media a informațiilor privind activitatea falsului medic Matteo Politi/Matthew în aceste structuri, dar și a informațiilor primite la numărul de telefon pus la dispoziție. Conform raportului preliminar, inspectorii DSPMB au decis închiderea uneia dintre aceste clinici medicale, au emis decizii de suspendate a activității pentru alte 3 clinici medicale și au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 72 200 de lei”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
CITIȚI ȘI: Scandalul medicilor falși: Doctorii din Sibiu, la control
Potrivit sursei citate inspectorii sanitari au constatat că în cazul a două dintre adresele la care figurau clinici medicale nu se desfășura activitate medicală, una dintre unități fiind în reamenajare, iar în cadrul celeilalte desfășurându-se activități de import-export (comerț cu ridicata de produse farmaceutice).
Acolo unde au fost aplicate sancțiuni financiare și închis/suspendat activitatea au fost înregistrate mai multe nereguli, dintre care:
– nerespectarea structurii spațial funcţionale;
– prezentarea documentelor medicale pentru consultaţiile medicale efectuate de Matteo Politi, fără documente care să certifice calitatea de medic;
– se asigură dotarea minimă obligatorie pentru Cabinetul de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reparatorie;
– nerespectarea ritmului de evacuare a deşeurilor medicale periculoase;
– identificarea de produse medicamentoase cu termen de valabilitate depășit.
– lipsa din dotarea unitățiilor a produselor biocide specifice dezinfecției mîinilor personalului și instrumentarului;
– lipsa dispozitivului de termosudare a ambalajelor hârtie-plastic;
– lipsa evidenței activității de sterilizare și a personalului calificat pentru această activitate;
– neefectuarea verificării tehnice a aparaturii de sterilizare;
– existența materialelor sanitare și a produselor medicamentoase cu termen de valabilitate expirat.
– lipsă grafice zilnice orare cu operațiunile de curățenie/dezinfecție efectuate pentru fiecare încăpere și între intervenții.
– nerespectarea structurii autorizate (sala recoltări probe biologice a fost transformată în depozit, lipsa vestiar/garderobă pacienți);
– nerespectarea de către personal a precauțiunilor universale, protocoalele și procedurile de lucru;
– identificarea în sala de operații de instrumentar și material moale nesterile (cu termen de valabilitate depășit).
„La data controlului, într-una dintre clinici nu s-a putut face dovada autorizației sanitare de funcționare, nu era asigurat grupul sanitar pentru personal și nici iluminatul natural.
„În cazul clinicii care a fost închisă, unitatea acorda consultații medicale deși avea emisă Decizia de Suspendare a Activității nr. 36/02.09.2018, încă din luna septembrie a anului 2018, iar la una dintre cele 10 clinici verificările sunt în curs de desfășurare, ele nefiind finalizate. Conducerea DSPMB a anunțat MS că a depus deja plângere penală împotriva angajaților care au întocmit și verificat codurile de parafă”, mai arată sursa citată.
Demersul vine după ce în spațiul public a apărul cazul lui Matteo Politi, italianul acuzat că a operat în mai multe clinici private din București, deşi avea doar opt clase. Acesta se află în arest preventiv.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Arată comentarii (1)