Programul Prima Casă continuă – Vor fi însă câteva schimbări importante

997

Dacă vreți să cumpărați o locuință prin programul Prima Casă, trebuie să știți că se vor introduce noi criterii de acordare ale acestei finanțări.

Românii care vor să îşi cumpere „prima casă” prin programul finanţat de stat trebuie să se pregătească de schimbări importante, anunță observator.tv. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că Guvernul ia în calcul introducerea unor criterii de vârstă, venituri şi suprafaţă a locuinţei.
Este o măsură care duce programul mai degrabă într-o zonă de umilinţă – spun unii specialişti – care critică dur schimbările anunţate de Executiv.
Până la finalul acestei luni va apărea noua variantă a programului „Prima Casă”, cu schimbări care îi vor împiedica pe unii români să mai acceseze programul, după cum a anunţat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
’’Va continua, dar şi în discuţiile pe care le-am avut cu Banca Centrală- îl facem mai social, îndreptat spre zona socială. E prima casă, nu-ţi iei o casă de 500 de metri’’, spune EUGEN ORLANDO TEODOROVICI, Ministrul Finantelor.
După ce ministrul finanţelor a precizat că principalele schimbări sunt legate atât de suprafaţa casei, cât şi de veniturile aplicantului, dezvoltatorii spun că unele persoane nu se vor mai încadra să îşi cumpere o locuinţă de trei camere, ci se vor limita la una de două camere.
Potrivit unor informaţii, programul ar urma să fie accesibil doar tinerilor care au cel mult 35 de ani și câștigă maximum 3.000 de lei net.
Specialiştii spun că schimbările vor face ca programul să nu mai fie principalul motor al pieţei imobiliare. Astfel, dezvoltatorii vor fi nevoiţi să găsească noi soluţii pentru a se adapta.
Modificările vin în contextul în care deja băncile spun că taxa pe activele bancare le-a dat peste cap planurile, iar guvernanţii cer modificarea indicelui Robor, care le influenţează românilor ratele. De altfel, România are printre cele mai mari dobânzi din Europa, arată datele analiştilor.
Din 2009, de la lansarea programului „Prima Casă” şi până în octombrie 2018 au fost acordate peste 260 de mii de garanţii şi promisiuni de garantare.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi