VIDEO FOTO Magistrații din Sibiu protestează față de ordonanța privind legile justiției

0 1.385

Aproximativ 20 de magistrați, judecători și procurori, s-au adunat vineri, începând cu ora 13.00, în fața Judecătoriei Sibiu de pe Calea Dumbrăvii. Oamenii au protestat tăcut, pașnic, ținând în mâini foi pe care au scris mesaje precum „Justiție Dependentă”, „Separația Puterilor în Stat”, „Independența Magistraților”. 

Magistrații sibieni protestează faţă de modificările intempestive aduse în această săptămână legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi.
magistrati protest sibiu2 2
„Protestul nostru de astăzi este o formă de a ne exprima nemulțumirile, care există în rândul magistraților, cu privire atât la modul în care se legiferează în domeniul justiției, cât și cu privire la efectele pe care le au modificări legilor justiției. Anul trecut (n.r.: 2018) au fost adoptate Legile Justiției, modificările acestor legi, în Parlament, fără să țină cont de observațiile formulate de către majoritatea magistraților prin adunări generale, iar anul acesta a fost adusă o modificare prin Ordonanța de Urgență, care, în opinia noastră, a fost adoptată într-o manieră lipsită de transparență, în condițiile în care, pe de-o parte, textul acestei ordonanțe nu a fost adus la cunoștiința magistraților și nu a fost solicitată opinia lor. Textul acestei ordonanțe a fost trimis la Consiliul Superior al Magistraturii cu nici o zi înainte de a fi adoptat de către Guvern și, de asemenea, textul nu a fost cunoscut cu exactitate decât după ce a fost publicat în Monitorul Oficial”, spune magistratul Alexandru Zeres, reprezentant al protestatarilor.
magistrati protest sibiu2 3
Magistrații sunt de părere că modificările aduse de Guvern la Legile Justiției nu sunt benefice sistemului judiciar și independenței magistraților.

Magistrații protestează în fața judecătoriei Sibiu – Cititi stirile zilei pe www.oradesibiu.ro www.orademedias.ro si www.oradeselimbar.ro

Publicată de Ora de Sibiu pe Vineri, 22 februarie 2019

„Pe de altă parte, credem că efectele pe care le produce această OUG nu sunt benefice sistemului judiciar și independenței magistraților, mă refer la secția pentru Investigarea Infracțiunilor comise de către magistrați, secție care primește atribuții suplimentare și care, practic, este scoasă de sub autoritatea Ministerului Public devenind o instituție independentă și mai apropiată politicului decât sistemului judiciar. Se creează premisele ca această secție să devină un instrument de presiune și de control asupra magistraților cu efecte care se răsfrâng nu numai asupra noastră, ci și asupra întregii societăți. De asemenea, se creează premisele ca la nivelul Parchetelor, să existe blocaje la nivel instituțional, având în vedere că delegările sunt limitate în timp, și nu există timpul necesar pentru ca o procedură de numire a unui procuror să se finalizeze. Există riscul ca aceste instituții să nu mai aibă conducători. Acestea sunt motivele pentru care ne-am adunat astăzi (n.r.: vineri, 22 februarie) și dorim ca legiferarea în domeniul justiției să aibă în vedere observațiile propuse de magistrați și să fie realizate cu transparență”, mai spune magistratul Alexandru Zeres, reprezentant al protestatarilor.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.