Ora de Sibiu
Știri in direct

Curentul se scumpește la o zi după ce ANRE a anunțat înghețarea prețurilor

315

ANRE a anunțat că de la 1 martie prețurile energiei electrice furnizate către consumatorii casnici vor fi înghețate timp de trei ani. A doua zi însă, a apărut un ordin prin care aduce însă o scumpire, anunță ziare.com

ANRE trebuie sa faca, in aceste zile, mai multe modificari legislative care sa permita plafonarea pretului energiei electrice pentru populatie, masura prevazuta in OUG 114.

In acest sens, luni, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a intocmit proiecte de ordine si le-a lansat intr-o dezbatere publica sumara.

Tot luni, institutia a anuntat public ca va plafona preturile la energia electrica distribuita populatiei de furnizorii de ultima instanta (Electrica, Enel, Cez si E.on.) la nivelul celor „in vigoare”. Incepand cu 1 martie, pentru urmatorii trei ani. In acest fel, institutia a lasat sa se inteleaga ca preturile sunt inghetate, iar romanilor nu le vor mai creste facturile.

Din pacate, ANRE n-a mentionat in comunicatul respectiv ce inseamna preturi „in vigoare”. De ce e important?

Din cauza ca aceste preturi „in vigoare”, la care se refera ANRE, ar putea fi cele practicate pana pe 20 februarie sau altele, majorate ulterior cu pana la 29,7%, printr-o serie de avize emise de institutie.

Totodata, cand a anuntat ca preturile se plafoneaza la nivelul celor „in vigoare”, ANRE a omis sa anunte si ca a adoptat proiectul de ordin – aflat de numai cateva zile in dezbatare – care prevede majorarea tarifelor de distributie a energiei electrice cu peste 2,5%, incepand cu 1 martie. Acest ordin s-a publicat marti, pe 26 februarie, in Monitorul Oficial.

Majorarea tarifelor de distributie – sustine chiar ANRE in nota de fundamentare a proiectului de ordin – este necesara pentru ca operatorii sa aiba suficienti bani pentru a-si desfasura activitatea si dupa ce platesc taxele impuse de OUG 114. Si tot ANRE recunostea ca, de fapt, „utilizatorii” vor suporta aceasta scumpire.

Deci, preturile la curent ar putea ingheta pentru trei ani, insa dupa doua majorari consistente, care ar arunca in aer facturile romanilor si le-ar scoate multi bani din buzunare incepand cu 1 martie.

Ziare.com a solicitat, luni si marti, in scris de la ANRE informatii cu privire la ce inseamna preturi „in vigoare”, dar institutia nu ne-a oferit, inca, niciun raspuns.

In aceste conditii, nu ne ramane decat sa ne intrebam la ce nivel a plafonat, de fapt, ANRE preturile si cat vom plati pentru energia electrica, incepand cu 1 martie.

Primește titlurile instant

Loading...

Citește și
kdeco.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Loading...