Ora de Sibiu
Știri in direct

EXCLUSIV Furturi pe bandă rulantă în spitalele din Sibiu. Hoții fură tot ce prind – La Judeţean se pun mai multe camere video

943

O sibiancă a rămas fără telefonul mobil şi bani, în timp ce se afla în sala de operaţie în urmă cu o săptămână, la Ortopedie, în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. În aceeaşi zi, surse medicale ne-au precizat că poliţiştii investigau un furt, tot de la un pacient, la Nefrologie, în acelaşi spital. Din spitale se fură atât de la medici, asistente, dar şi de la pacienţi şi aparţinători. Cel mai mare spital public din Sibiu va monta mai multe camere video, în speranţa că va descuraja hoţii.

Furturile din spitalele sibiene, o „boală” fără vindecare deocamdată

Sibianca care şi-a rupt piciorul şi i s-au furat vinerea trecută, banii şi telefonul din salon, în timp ce era era operată, nu este singura pacientă păgubită de hoţi la spital. Dacă în acest caz, familia a depus plângere la Poliţie şi s-a deschis un dosar penal pentru furt calificat, în alte situaţii, bolnavii preferă să plece acasă și să își vadă de tratament, chiar dacă s-au ales cu pagubă. În acest an, nouă sibieni s-au plâns Poliției, că li s-au furat bunuri din spitalele sibiene. „De la începutul anului 2019 până în prezent, la nivelul Poliției Municipiului Sibiu,  au fost înregistrate 9 plângeri in urma cărora s-au întocmit dosare penale privind săvârșirea infracțiunii de furt calificat, fapte săvârșite in incinta unităților medicale de pe raza municipiului. (…) Sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, polițiștii de investigații criminale desfășoară activități specifice în vederea identificării autorilor și aplicării măsurilor legale în consecință”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, Elena Welter. Anul trecut, 45 de sibieni au depus plângeri la Poliție, spunând că au fost furați în spitalele din oraș. O situație revoltătoare este pentru bolnavii de cancer care vin la tratament la Județean. Încă de la ușă, oamenii sunt avertizați cu afișul „Atenţie la hoţii de buzunare!”

Se fură din saloanele pacienților, dar și din vestiarele medicilor și asistentelor 

Hoții fură atât de la medici, asistente, dar și de la pacienți sau aparținătorii acestora. Se fură bani, telefoane mobile, genti cu totul, orice poate fi folosit sau valorificat. „Din analiza efectuată asupra faptelor reclamate în situațiile de mai sus, se desprinde concluzia că bunurile (telefoane mobile, bani, genți, poșete) au fost sustrase fie din saloanele pacienților sau vestiarele personalului medical, fie din holurile unităților. Victimele acestor infracțiuni de furt calificat sunt deopotrivă cadre medicale, pacienți sau vizitatori”, explică reprezentanta IPJ Sibiu. Spitalele sunt printre cele mai aglomerate locuri din oraş. Aici sunt posibile furturile, pentru că multe persoane trec prin aceste instituţii. „Printre circumstanțele care favorizează acest tip de infracțiuni menționăm fluxul crescut de persoane cu acces în unitățile medicale. Pe lângă personalul medical stabil angajat, în unitățile medicale înregistrează  un număr foarte mare de persoane care sunt antrenate în diverse activități, studenți, reprezentanți de vânzări ai unor firme de profil, pacienți și vizitatori”, explică Elena Welter, din partea IPJ Sibiu.

Poliţiştii recomandă mai multe camere video, dar şi un registru special al celor care circulă prin spital

Am întrebat ce soluţii are Poliţia pentru spitalele sibiene, ca pacienţii şi angajaţii să nu mai fie furaţi. Poliţiştii recomandă spitalor câteva măsuri preventive: „Montarea unor sisteme de supraveghere video, îndeosebi în zona căilor de acces în incinta unității; Evidențierea strictă într-un registru special a persoanelor care intră în unitatea medicală; Supravegherea atentă a bunurilor și păstrarea lor în locuri special amenajate, prevăzute cu încuietori.”

Peste 90 de camere video şi 13 paznici supraveghează cel mai mare spital din Sibiu

Cel mai mare spital din Sibiu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, unde zinic sute de oameni intră şi ies din secţiile instituţiei, este supravegheat de 13 paznici şi peste 90 de camere video. Poarta 1, intrarea dinspre Morgă, este păzită non-stop. Însă dacă un hoţ se dă drept bolnav care trebuie să ajungă la Urgenţă că îi este rău, paznicul nu îi poate interzice să nu intre în curte şi nici nu are cum să-l însoţească să vadă dacă este un pacient închipuit sau nu. O altă situaţie este cea în care hoţul se dă drept aparţinător şi trece de paznic, spunându-i că merge să viziteze pe cineva din familie, internat, în timpul programului. Nici în această situaţie, paznicul nu însoţeşte fiecare om să vadă dacă l-a minţit sau nu. Dacă fiecare aparţinător ar avea bilet de voie, eliberat de la medicii de pe secţii, atunci paznicii ar putea verifica cât de cât dacă respectivii vin la bolnavi sau nu. Dar nici aşa nu există garanţia, că cei ce intră în spital, nu fură de la pacienţi, medici sau asistente. Mai există paznici care se află 24 de ore, la post, în pavilionul din Spitalul Nou, de la etajul 1, de la Cardiologie şi Obstretică – Ginecologie, la poarta de la Neurologie sau intrarea la Unitatea de Primiri Urgenţe. Cei care intră în curtea spitalului, dinspre Medicală, ar trebui să găsească acolo un paznic timp de 16 ore. Un alt post păzit 12 ore este intrarea în Spitalul Nou, spre Laborator şi Radiologie. Timp de 12 ore ar trebui păzită Policlinica şi intrarea de la Stomatologie. Cele mai multe camere video, 34 la număr, se află în blocul de la Maternitate. La Fizioterapie 1 se află 16 camere video, iar la Ambulatoriul de specialitate (Policlinică) sunt 11 camere. Unitatea de Primiri Urgenţe este supravegheată cu 10 camere. Numai anul trecut, spitalul a investit peste 13.500 de lei într-un sistem nou de supraveghere audio-video HD pentru UPU, potrivit informaţiilor furnizate de spital. Pe Neurochirurgie sunt montate 4 camere video, iar la Urgenţa de la Cardiologie se află altă cameră. Camerele video „văd” şi cine circulă prin curtea spitalului: sunt montate camere în diverse locuri la intrările şi ieşirile din curtea spitalului. Dacă este vorba despre o anchetă sau o plângere, imaginile surprinse de aceste camere, ajung la Poliţie.

Spitalul Judeţean, despre furturi: „Este foarte greu de controlat acest fenomen”

Deocamdată, problema furturilor din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă este departe de a fi rezolvată de tot. „În ultimii ani au mai fost cazuri de  furturi din spital. Cei păgubiți fac plângere la Poliție. Din păcate, fiind un spital pavilionar, cu foarte mulți pacienți și în aceeași măsură aparținători este foarte greu de controlat acest fenomen”, spun cei de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă.

Lăsaţi-vă bunurile de valoare acasă, mai ales bijuteriile

Spitalul îi sfătuieşte pe pacienţi, să vină la tratament doar cu ce le este necesar şi cât este posibil să nu aibă bani, bijuterii sau alte obiecte de valoare la ei. Totuşi un telefon mobil este necesar oricărui om care este internat şi poate comunica cu aparţinătorii. „Spitalul face însă eforturi în acest sens: personalul instruiește pacienții și aparținătorii să nu lase la vedere bunuri personale de mare valoare sau bani, să nu înstrăineze bunurile către persoane necunoscute, să depoziteze bunurile în condiții de siguranță pe cât posibil, să nu aducă obiecte de valoare care nu au o utilitate practică în cadrul unei instituții medicale cum ar fi spre exemplu bijuteriile și să nu ofere informații cu caracter personal către necunoscuți”, susţin cei de la Judeţean. Potrivit acestora, planul lor este să extindă sistemul de supraveghere video. „Dorim de asemenea să afișăm, în cadrul secțiilor, mesaje de avertizare pentru aparținători și pacienți cu privire la aceste aspecte. Totodată, avem în plan extinderea sistemului video de supraveghere din curtea spitalului și pentru alte pavilioane”, potrivit purtătorului de cuvânt al spitalului sibian, Decebal Todăriţă.

„Vă rog frumos nu mai furaţi hârtia igienică”

Cine îşi imaginează că se fură doar din spitalele de stat, se înşeală.

Într-una din clinicile private din Sibiu, la toaletă, este afişat următorul mesaj: „Vă rog frumos nu mai furaţi hârtia igienică”.

 

 

 

 

 

 

 

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...