Ora de Sibiu
Știri in direct

UPDATE Doliu la ULBS – A murit fostul rector Dumitru Ciocoi Pop

1.023

Dumitru Ciocoi- Pop, fostul rector al Universității ”Lucian Blaga” a murit. A condus ULBS între anii 1992- 2004, în timpul celor trei mandate punând bazele Universității, așa cum este cunoscută acum. 

UPDATE
Potrivit surselor Ora de Sibiu, Dumitru Ciocoi-Pop era grav bolnav.

Știrea inițială
”În numele comunității academice sibiene, ne exprimăm durerea față de trecerea la cele veșnice a reputatului nostru coleg, profesor universitar doctor, Doctor Honoris Causa, Dumitru CIOCOI-POP, care va rămâne în memoria foștilor săi colaboratori, colegi și studenți ca veritabil fondator al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu în formula ei actuală, dar și ca managerul care i-a conferit acestei instituții o dimensiune internațională.

În anumite privințe, biografia profesorului Dumitru Ciocoi-Pop se confundă cu istoria Universității sibiene. Născut în 1943, Dumitru Ciocoi-Pop a absolvit Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și a fost, la începuturile carierei sale, asistent la universitățile din Timișoara (1967-1968) și Cluj-Napoca (1968-1972). Stabilindu-se în 1972 la Sibiu, cu gradul de lector, a devenit Șeful Catedrei de Engleză a Institutului de Învățământ Superior din localitate, pe care a condus-o până în 1980, când a fost înlăturat în mod abuziv din învățământ și condamnat la închisoare din cauza convingerilor sale anticomuniste.

Reintegrat, după prăbușirea regimului totalitar, în învățământul superior, profesorul Dumitru Ciocoi-Pop a ocupat succesiv funcțiile de Șef al Catedrei de Studii Britanice și Americane, Decan al Facultății de Litere, Istorie și Drept și Prorector al Universității din Sibiu (1990-1992), pentru ca în perioada 1992-2004 să activeze ca Rector al aceleiași Universități. De-a lungul celor trei mandate de Rector, abilitățile remarcabile de organizator ale profesorului Dumitru Ciocoi-Pop s-au concretizat printr-o spectaculoasă dezvoltare instituțională a Universității sibiene (din 1995, Universitatea „Lucian Blaga”), care a cunoscut o creștere semnificativă ca număr de programe de studiu, cadre didactice și studenți. O altă realizare managerială de excepție a profesorului Dumitru Ciocoi-Pop a fost conectarea Universității sibiene la o serie de rețele academice internaționale – fapt de care au beneficiat, prin varii stagii de perfecționare sau documentare, numeroase cadre didactice ale universității.

Figură de prim-plan a comunității studiilor anglofone din România în ultima jumătate de secol și specialist de cert prestigiu internațional, profesorul Dumitru Ciocoi-Pop a publicat numeroase lucrări (monografii, note de curs, antologii, articole, eseuri) care au pus bazele studiilor britanice și americane în învățământul superior sibian, dar și traduceri și creații poetice proprii, în limbile română și engleză. În semn de recunoaștere națională și internațională pentru meritele sale academice și administrative, profesorului Dumitru Ciocoi-Pop i s-au decernat numeroase premii și distincții, printre care Cetățean de Onoare al Orașului Columbia, SUA (1994), Doctor Honoris Causa al Universității din Missouri, SUA (1996), Ordinul „Steaua României”, în grad de Mare Ofițer, acordată de Președintele României (2000), și Medalia de Aur a Universității Eberhard Karls din Tübingen (2004).

Omagiem cu profund respect și sinceră recunoștință memoria profesorului Dumitru Ciocoi-Pop, personalitate definitorie a comunității academice sibiene, ambasador al culturii anglo-americane în România și al valorilor românești pe plan internațional și, nu în ultimul rând, mentor a numeroase generații de studenți, profesori și cercetători.
Îi vom păstra vii amintirea și moștenirea intelectuală!
Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, este mesajul reprezentanților ULBS.

Primește titlurile instant

Citește și
1 Comentariu
  1. Nicolae Tarcea spune

    Despre morti numai de bine. Dumnezeu sa-l odihneasca. Nu stiu cine-i autorul acestui articol dar fie ca nu stie adevarul fie ca il stie si vrea sa-l denatureze iar pentru cunoasterea adevarului vreau sa fac cateva precizari. D-l Ciocoi Pop a fost membru al PCR. In anul 1980 a fost arestat si condamnat pentru fals, uz de fals si tentativa de trecere frauduloasa a granitei si nu pentru convingerile sale politice. Pentru aceaste fapte organizatia de partid din ULBS l-a exclus din partid. Profesorii mai in varsta cunosc adevarul. Dupa eliberarea din puscarie a lucrat (conform pregatirii) ca traducator la Filiala de Proiectare de la Balanta Sibiu. Dupa circa 3 ani de la angajare d-l Ciocoi Pop s-a adresat organizatiei de partid de la filiala Balanta sa-l reprimeasca in PCR. Organizatia a apreciat aportul sau profesional si a propus secretariatului municipal de partid reprimirea d-lui Ciocoi Pop in partid. Secretariatul a respins aceasta solicitare. Probabil ca daca fapta penala s-ar fi petrecut acum ar fi putut face parte din PARLAMENTUL ROMANIEI si poate chiar sa conduca una dintre Camerele Parlamentului sau ar fi putut ocupa un post de consilier al doamnei Dancila. Am vrea ca pe viitor sa se spuna numai adevarul si sa renuntam la minciuni. Inca odata „Sa-i fie tarana usoara”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...