Ora de Sibiu
Știri in direct

Incendiile de vegetație s-au multiplicat – Zeci de intervenții în județul Sibiu

181

Pompierii salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu au asigurat continuu și prompt intervenția în perioada 01.03.-10.03.2019.

Pe lângă intervențiile zilnice, aceștia au mai primit încă o provocare – arderile necontrolate de vegetație uscată.
Cu această ocazie, inspectoratul a intensificat măsurile de apărare împotriva incendiilor prin:
• desfășurarea de patrulări periodice pe raza județului Sibiu pentru identificarea persoanelor care nu respectă legislația în domeniu ;
• prin informarea cetățenilor, despre pericolele la care se expun incendiind suprafețelor de vegetație uscată. Acțiunea este sprijinită de șefii de servicii voluntare ale primăriilor municipiului Sibiu.
Astfel că, în primele 10 zile ale lunii martie 2019, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu, împreună cu serviciile voluntare pentru situații de urgență, au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui număr de 25 de incendii de vegetație uscată, o creștere substanțială față de aceeași perioadă a anului 2018, când s-au înregistrat puțin peste 10 incendii de vegetație uscată.
Ca urmare a producerii acestor incendii, au fost afectate peste 20 de ha de vegetație uscată. În alte două situații, incendiile izbucnite, inițial, la vegetație uscată, s-au extins, cuprinzând o baracă de lemn și o anexă gospodărească și în cel mai grav dintre ele incendiul s-a extins la litiera de pădure (zona Râu Sadului), care prin eforturile sporite și eficiența intervenției pompierilor sprijiniți de membrilor serviciului voluntar și angajații Ocolului Silvic a afectat doar aprox 1 ha de litieră, fără a fi înregistrate victime.
În scopul prevenirii apariției viitoare a unor evenimente negative de amploare, care pot pune în pericol viața și bunurile cetățenilor, ISU Sibiu reaminteşte regulile de prevenire a incendiilor ce trebuie respectate :
– este interzisă arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pe timp de vânt;
– pentru ca arderea să poată fi controlată, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se colectează în grămezi, în jurul cărora se curăţă vegetaţia pe o suprafaţă de aprox. 5m;
– arderea vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se face numai pe timp de zi, activitatea fiind permanent supravegheată până la terminare;
– arderea se efectuează numai în zone care să nu permită propagarea focului la gospodăriile populaţiei, plantaţiile agricole, fondul forestier, reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale etc;
– la terminarea activităţii se va urmări stingerea totală a focului înainte de a părăsi locul arderii, fiind interzisă acoperirea cu pământ a focarelor.
Activităţile de ardere a miriştii, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale pot fi executate numai după obţinerea, în prealabil, a permisului de lucru cu foc. Emiterea acestuia se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din localitate sau persoana împuternicită în acest sens.
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...