Virgil Popa declarat incompatibil de ANI – ”Probabil mă voi retrage de la Alegerile Europarlamentare”

0 1.440

Fostul viceprimar al Sibiului și membru PNL, Virgil Popa, este unul din candidații la nivel național al partidului pentru europarlamentare și singurul din sibiu care își dorește această funcție. Dar, în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție Virgil Popa a fost declarat incompatibil pentru perioada 27 septembrie 2012 – 03 iulie 2014. Atunci era viceprimar și membru în consiliul de administrație al unei grădinițe. Pentru că legile care reglementează acest aspect al incompatibilității se bat cap în cap, în acest moment la Curtea Constituțională există un dosar care l-ar putea dezincrimina pe Virgil Popa.

Legi antagonice
Virgil Popa a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate pentru că în perioada septembrie 2012- iulie 2014 a ocupat funcția de viceprimar, dar și un loc în consiliul de administrație al grădiniței nr 19, din calitatea de consilier local. Și asta pentru că una din legile administrației prevedea ca viceprimarii să își păstreze locul în Consilul Local, dar fără a fi remunerați.
Asta prevedea Legea Educație de atunci, ca un consilier local să facă parte din consiliul de administrație al unei unități de învățământ.
În 2017 o altă lege anulează incompatibilitatea aleșilor locali care fac parte din consiliile de adminsitrație ale unităților subordonate primăriilor. Pentru calitatea de membru viceprimarii sau consilierii locali nu au primit indemnizații.

Ultima carte
După ce a fost declarat incompatibil de către ANI, Virgil Popa a atacat decizia la Curtea de Apel Alba, unde a câștigat. ANI a făcut recurs la Înalta curte de Casație și Justiție, unde a câștigat. Dar, în același timp, Înalta Curte s-a autosesizat și a trimis o solicitare la Curtea Constituțională. Aceasta este ultima șansă pe care o are Virgil Popa în tot acest proces. ”Sunt mai multe legi care se bat cap în cap și din acest motiv sunt neconstituționale, al fel ca și decizia ANI. Acum dosarul se află la Curtea Constituțională care se va pronunța în acest caz. Dacă va fi declarată neconstituțională eu voi câștiga, pentru că decizia ANI e practic anulată”, a declarat Virgil Popa pentru Ora deSibiu.

”Probabil mă retrag din alegeri”

Până când Curtea Constituțională nu va da o decizie în acest caz, lui Virgil Popa nu îi sunt interzise candidaturile. Astfel, teoretic, el poate candida în continuare pe listele PNL la alegerile europarlamentare. Dar, spune el, probabil că nu o va face. ”Oricum, e de durată răspunsul de la Curtea Constituțională și pentru alegeri s-ar putea să fie prea târziu. Dar, probabil că mă voi retrage de pe liste, pentru că nu vreau să intru în campanie cu această problemă”, a declarat Virgil Popa.

În tot acest timp în care fostul viceprimar încearcă să își dovedească nevinovăția, Senatul a adoptat o lege care urmează a fi promulgată, prin care stările de incompatibilitate sunt iertate după 3 ani de la constatare.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.