Acordul pentru Brexit respins a doua oară de Parlamentul britanic

0 201

Parlamentul britanic a respins din nou acordul pentru Brexit, asta după modificările aduse în urma discuției dintre premierul Theresa May și Președintele Comisiei Europene. Asta înseamnă că Brexit-ul nu va mai avea loc pe 29 martie sau va avea loc fără acord, scrie digi24.ro

Premierul Theresa May a confirmat marţi seara că Parlamentul urmează să hotărască dacă Regatul Unit va ieşi din Uniunea Europeană (UE) fără acord şi o eventuală amânare a Brexitului, relatează The Associated Press.

May a subliniat că ”regretă profund” respingerea de către Camera Comunelor a acordului divorţului pe care l-a negociat cu Bruxellesul şi a apreciat că o amânare a Brexitului nu va soluţiona problema.

Parlamentul va avea ocazia să ”respingă” prin vot, miercuri, părăsirea UE fără un acord la 29 martie, a declarat ea.

În cazul în care Camera Comunelor respinge un ”no deal” miercuri, Parlamentul urmează să se pronunţe joi, prin vot, asupra unei amânări a datei Brexitului, prevăzută în prezent la 29 martie.

May a avertizat că UE cere un motiv pentru a aproba această amânare.

Acordul privind Brexitul a fost respins marţi seară, de Camera Comunelor.

Votul a fost de 391 la 242 şi a fost urmat de discursul premierului Theresa May. Ea a afirmat că va cere Camerei Comunelor să voteze împotriva unui Brexit fără acord.

Conform Reuters, parlamentarii britanici ar urma să voteze miercuri dacă Marea Britanie va părăsi blocul european fără un acord, un scenariu care, în opinia liderilor din mediul de afaceri ar aduce haos pe pieţe şi în lanţul de aprovizionare, în timp ce alţi critici afirmă că aceasta ar duce un deficit în ceea ce priveşte alimentele şi medicamentele.

Susţinătorii Brexitului afirmă că o despărţire fără acord ar putea aduce o instabilitate pe termen scurt, dar pe termen lung ar permite Marii Britanii să încheie acorduri comerciale favorabile în întreaga lume.

Este aşteptat ca Parlamentul să respingă ferm un Brexit fără acord, astfel că joi parlamentarii vor fi chemaţi să decidă dacă Guvernul trebuie să ceară amânarea datei ieşirii din UE pentru a putea avea loc noi negocieri.

May a prezidat marţi dimineaţă o şedinţă de guvern, înainte ca moţiunea să fie dezbătută după-amiază în Camera Comunelor şi votată în cursul serii.

Premierul Theresa May i-a implorat pe parlamentari, în timpul dezbaterilor care au avut loc pe parcursul zilei, să susţină acordul retragerii.

Însă numeroşi parlamentari care susţin Brexitul și-au exprimat nemulțumirile privind faptul că acordul divorţului ţine ţara prea aproape de UE.

Ce s-a convenit luni la Strasbourg
May a mers luni seară în Parlamentul European împreună cu secretarul pentru Bexit Steve Barclay, pentru discuţii de ultim moment.

În discuţiile cu Juncker şi cu negociatorul şef pentru Brexit, Michel Barnier, au fost convenite două documente.

Ministrul Biroului Cabinetului, David Lidington, a spus apoi parlamentarilor că documentele „vor întări şi îmbunătăţi” atât acordul de retragere din UE cât şi declaraţia politică referitoare la relaţiile viitoare.

Primul document este „un instrument comun obligatoriu din punct de vedere legal” referitor la acordul de retragere

May a declarat că poate fi utilizat pentru declanşarea „unei dispute oficiale” împotriva UE, dacă aceasta va încerca să ţină captivă Marea Britanie în plasa de siguranţă pe termen nedefinit.

UE susţinuse să prevederile referitoare la graniţa cu Irlanda vor fi numai temporare.

Al doilea document este „o declaraţie comună”, care vine în completarea declaraţiei politice referitoare la relaţiile viitoare dintre Marea Britanie şi UE. Documentul se angajează la înlocuirea plasei de siguranţă cu aranjamente alternative, până în decembrie 2020.

Un alt document va fi prezentat de guvern, cunoscut sub numele de „declaraţia unilaterală”.

Aceasta prezintă poziţia Marii Britanii că nu o împiedică nimic să se retragă din înţelegerea referitoare la graniţa cu Irlanda, dacă discuţiile referitoare la viitorul relaţiilor cu UE vor eşua şi nu va există nicio perspectivă pentru un acord.

Juncker a afirmat luni, după discuţiile cu May de la Strasbourg, că UE a dedicat toată energia, timpul şi angajamentul necesare pentru clarificarea, reasigurarea sau explicarea acordului dde retragere a Marii Britanii.

„Premierul şi cu mine au convenit un instrument comun angajant din punct de vedere legal, referitor la acordul de retragere. Acest instrument oferă clarificări importante şi garanţii legale privind plasa de siguranţă”, a spus Juncker.

Acesta a subliniat că instrumentul care stabileşte detaliile are putere legală, respectând în acelaşi timp recomandările convenite de Consiliul European. Documentul conmpletează acordul de retragere, fără să îl redeschidă.

„L-am informat pe preşedintele Consiliului European în această seară şi i-am cerut să recomande acestuia să susţină acest instrument comun, care trebuie să primească mai întâi votul pozitiv al Camerei Comunelor pentru acordul de retragere”, a mai spus Juncker.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.