USR acuză Primăria Cisnădie: „S-au încălcat prevederile legislative în cazul secțiilor de vot din Cartierul Arhitecților”

0 236

După răspunsul dat de Primăria Orașului Cisnădie la solicitarea USR Cisnădie prin care cerea, în luna ianuarie, înființarea a două secții de vot în Cartierul Arhitecților, echipa USR a mai trimis încă două solicitări Primăriei.

USR nu a primit nici un răspuns însă, chiar dacă termenele legale au fost depășite, prin urmare a sesizat Autoritatea Electorală Permanentă, ținând cont de încălcarea prevederilor legislative din Legea 208/2015.

„Ne-am așteptat să fie un demers simplu, cu o rezolvare amiabilă între cetățenii urbei și administrația publică locală. În primă fază, am primit un răspuns scurt, prin care eram informați că aceste secții există, undeva pe teritoriul UAT Cisnădie. Am solicitat Primăriei în 7 februarie, să ne comunice unde se află exact cele două secții, știind că la referendum locuitorii din Cartierul Arhitecților au fost alocați la două secții din Cisnădie aflate la 6 km depărtare. Nu am mai primit nici un răspuns, așa cum nu am primit nici un răspuns la a doua adresă, în baza legii 544/2001, prin care reveneam cu solicitarea informației de precizare . Ambele termene legale de răspuns au fost depășite. Cunoaștem faptul că zona noastră este în continuă dezvoltare, iar autoritățile locale sunt conectate cu dezvoltatorii imobiliari. De aceea, acest demers putea fi un bun prilej pentru autorități să își arate interesul pentru toți locuitorii urbei, fie că stau în Cisnădie vatră sau Cartierul Arhitecților”, precizează Rodica Velțan, președinte USR Cisnădie. Rodica Velțan USR Cisnădie

USR Cisnădie explică pe larg de ce a sesizat Autoritatea Electorală Permanentă pentru încălcarea prevederilor legislative din Legea 208/2015:
• Art. 21 alin (1) Secțiile de votare din țară rămân fixe, cu excepția modificărilor ce necesită actualizarea. Modificările de orice natură, inclusiv cele intervenite în structura unităților administrativ teritoriale sau în planul urbanistic al localităților, se comunică de către primari, de îndată, Autorităţii Electorale Permanente
• Art. 21 alin (5) Secţiile de votare din ţară trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
• c) numărul de alegători arondaţi unei secţii de votare nu poate depăşi cifra de 2.000;
• e) distanţa dintre sediul secţiei de votare şi domiciliul/reşedinţa alegătorului să nu depăşească, de regulă, 3 kilometri;
• f) aria teritorială a secţiei de votare trebuie să fie, de regulă, compactă.
• Art. 20 alin (3) Delimitarea secţiilor de votare din ţară şi stabilirea sediilor acestora se actualizează de către primari, prin dispoziţie, numai cu avizul conform al Autorităţii Electorale Permanente.

„Într-o comunitate fără mijloace de transport în comun, care să facă legătura între părți ale aceluiași oraș, unde minimul de confort urbanistic nu există din cauza lipsei de viziune și control, orice gest ar fi însemnat deschiderea autorităților la necesitățile propriilor locuitori. Dreptul de a vota este garantat de Constituție și considerăm că atitudinea autorităților locale, care în majoritate reprezintă Partidul Național Liberal, nu este în spiritul european proclamat de partidul pe care îl reprezintă.
Urmează patru rânduri de alegeri în următorii doi ani, de aceea USR Cisnădie va întreprinde și sprijini orice acțiune care presupune alinierea la drepturile constituționale ale cetățenilor de pe raza UAT Cisnădie”, transmit reprezentanții USR Cisnădie.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.