vot alegeri

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat marți seară că este aproape hotărât să organizeze un referendum pe 26 mai, când vor avea loc alegerile europarlamentare.

„O garanție? Garanția pot să fiu doar eu, că președintele convoacă referendumul. S-a vorbit mult despre referendum și am spus în mai multe rânduri că lucrurile trebuie evaluate din foarte multe puncte de vedere. De multe ori dorința e una și putința e alta. Eu nu am vrut să convoc un referendum ca să ne aflăm în treabă și să nu participe lumea. Discuția nu a revenit întâmplător pe referendum. Am primi acum nu multe săptămâni o lege spre promulgare care clarifica anumite aspecte tehnice pentru alegeri prin care PSD introduse un paragraf că nu poate organiza nimic cu alegerile, nici referendum, nici altceva. Am contestat la CCR această lege, având ceva în minte pentru ce ar putea urma. CCR mi-a dat dreptate. Acea prevedere e neconstituțională și ca atare am început să analize cu echipa de la Cotroceni cum ar fi dacă aș convonca un referendum fix pe data alegerilor europarlamentare. La început au fost puțini entuziaști. Lucrăm deja intens la asta. Analizăm datele, variantele, partea legală, etc”, a afirmat Klaus Iohannis, la dezbaterea „Președinte sau cetățean/ om politic și societate civilă”.
El a precizat că este „aproape hotărât” să convoace un referendum pe 26 mai, când vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European.
„Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai când ave alegeri europarlamentare. Lăsați-mi o marjă care se datorează unei nevoie aprofundate, unei discuții aprofundate. Dacă fac referendum atunci vreau să am parteneri și societatea civilă, românii care își doresc să dea un semnal clar și pentru asta de o săptămână încoace lucrăm foarte foarte intens”, a explicat Iohannis.
Șeful statului a mai spus că își dorește ca poporul român „să spună clar dacă tolerează corupția sau dacă trebuie să tragem linia și să spunem atât”.
„Un referndum care să nu rămână lucrurile în suspans, să exprime atitudinea nației. Îmi doresc ca națiunea română să spună clar dacă tolerează corupția sau dacă trebuie să tragem linia și să spunem atât. Marile sisteme publice, educația, justiția sunt destul de rezistente și reziliente dar odată ce încep să scârțâie se repară foarte greu. Sper să ajungem în perioada în care această golăneală nu se va mai întoarce și să ne întoarcem la actul democratic”, a completat șeful statului.
Președintele Klaus Iohannis participă, marți seară, la dezbaterea „Președinte sau cetățean/ om politic și societate civilă” organizată în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului de către Asociația One World Romania.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns