foto curte spitalul judetean dermatologie 1
FOTO: arhivă

Prefectul judeţului Sibiu, Adela Muntean, a declarat azi, că îi susţine pe medicii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, care i-au spus că ei vor ca viitorul spital nou să se facă în curtea actualului spital, lângă Polisano. Dacă s-ar face un spital nou, asta ar însemna mai puţine infecţii pentru pacienţi, spune Direcţia de Sănătate Publică.

Prefecta Adela Muntean a ascultat cererea medicilor, în timp ce s-a dus la spital

Întrebată dacă ministra Sănătăţii s-a văzut cu autorităţile din Sibiu, ca să discute de viitorul spital, prefecta Adela Muntean a spus: „Nu ştiu dacă în prezent, autorităţile judeţene din Sibiu au avut întâlniri cu doamna ministru. Pot să spun că şi eu ca cetăţean am beneficiat de serviciile medicale ale acestui municipiu şi ale acestui judeţ şi îmi doresc să se realizeze construcţia unui spital judeţean în Sibiu, indiferent unde va fi sau cum se va numi. Cert este că acest spital va deservi cetăţenii acestui judeţ şi înainte de orice culoare sau de formă, ar trebui să ne dăm mâna şi să ajungem la un numitor comun pentru construcţia unui nou spital.” Prefecta sibiană a aflat că medicii de la Judeţean vor spital nou, lângă cel vechi. „Înainte de orice divergenţe în discuţii, că sunt politice, că nu sunt politice, pot să vă spun un singur episod. Ca şi beneficiar al serviciilor medicale în acest an, pentru că şi eu sunt om ca orice om, ale Spitalului Judeţean Sibiu, fiindcă lumea ştie cine eşti, îţi spune. Şi am ascultat vocile medicilor din Spitalul Judeţean, care ştiţi ce mi-au spus, vizavi de locaţii? Doamna prefect, vedeţi clădirea asta de la Polisano? Şi am zis, da, o văd. Oameni simpli, nu dau nume. Zice, dacă ar fi o clădire mai mare ca înălţime de două ori, aici, în mijlocul Sibiului, ar fi loc şi de clădirea unui nou spital judeţean şi de helioport. Asta a fost părerea oamenilor care muncesc şi sunt specialişti. Asta am să vă comunic. Iar ca cetăţean, nu doar ca prefect, dacă ar sta în puterile mele, cu siguranţă aş depune tot ce se poate, posibil dirigenţe.”

Dacă s-ar face spital nou în centrul oraşului, accesul ar fi mai uşor

Prefecta Adela Muntean atrage atenţia că şi accesul ambulanţelor şi al pacienţilor ar fi mai uşor, dacă s-ar face un spital nou în centrul Sibiului. „Şi accesul ar fi mult mai uşor şi mai facil faţă de orice altă ingerinţă. (…) Asta mi-au spus oamenii. Şi înainte de orice, înainte de interesele personale, ar trebui să ascultăm vocea oamenilor. Eu v-am spus părerea oamenilor, la care eu personal accesez. Deci, mi-ar place şi mie ca cetăţean şi ca locuitor al municipiului Sibiu, să am un spital aici, unde este.”

Prefecta Adela Muntean: Să întrebăm sibienii unde vor să aibă spital nou

Prefecta Adela Muntean a spus că ar fi oportun, ca sibienii să fie întrebaţi unde vor să se construiască viitorul spital. „Înainte de orice, eu aş fi întrebat cetăţeanul. (…) Asta aş fi făcut eu, dacă competenţele mele legale mergeau dincolo de limita de prefect sau eram altceva. Indiferent unde, ce şi cum, pentru Sibiu, la ora actuală discutăm de necesitatea unei construcţii a unui spital nou.” Prefecta le transmite primăriţei şi preşedintei Consiliului Judeţean Sibiu, „succes şi multă sănătate”.

Un spital nou ar însemna mai puţine infecţii pentru pacienţi

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu susţine construcţia unui spital nou judeţean, ceea ce ar diminua infecţiile nosocomiale, potrivit inspectorului şef, Lucian Blăguţiu. „Din punct de vedere al infecţiilor nosocomiale, trebuie construit pentru că la baza infecţiilor nosocomiale stau multe condiţii şi harta de risc creată pe infecţiile nosocomiale este stabilită pe baza acestor condiţii care le are unitatea sanitară. Şi este o consecinţă logică. Având un spital multipavilionar tu ai o multitudine de structuri, de circuite, având o singură unitate sanitară, automat harta riscurilor se modifică, în sensul de restrângere. Controlul personalului care intră va fi mult mai bine realizat. Riscurile globale pe unitate vor fi minimizate sau anulate. Circuitele vor fi complet altele. Se modifică tot. Şi scad costurile pe achiziţionare de produse”, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, inspectorul şef al DSP Sibiu.

Trei variante de spital nou: în centru, lângă aeroport, lângă Pădurea Dumbrava

Până acum autorităţile sibiene au discutat public despre trei locuri posibile unde să se facă noul spital: în centru, în curtea actualului spital; lângă aeroport, unde deja există un teren al Consiliului Judeţean şi aproape de Pădurea Dumbrava, unde terenul aparţine Armatei.

Ce a zis ministra Sănătăţii la Sibiu

În 3 noiembrie 2018 ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a vizitat actualul spital şi locurile unde s-ar putea construi spitalul nou. La finalul vizitei, ministra Sorina Pintea a spus că, locul pe care va fi construit viitorul spital clinic judeţean de urgenţă din Sibiu va fi decis în urma unei analize pe care o vor face specialişti din Ministerul Sănătăţii.

 

 

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Join the Conversation

1 Commentariu

Lasă un răspuns

  1. Oare discutiile despre amplasarea spitalului nou nu se puteau duce inainte de finalizarea si prezentarea PUZ-ului? Amplasamentul propus in curtea spitalului este pe departe cel mai bun. Pt a fii in centrul de greutate al orasului, am avut terenul de la Mecanica, a mai ramas cel de la Virola, cel de la fostul Abator si locul fostului Arsenal. Totusi factorii de decizie vor hotari, indiferent de parerea locuitorilor