va vedem foto rares helici
FOTO Rareș Helici

Președintele Iohannis i-a chemat pe toți reprezentanții societăților civile din România la consultări, la Palatul Cotroceni, marți, 26 martie. Aceștia vor discuta despre posibilitatea unui referendum pe tema Justiției, în 26 mai, concomitent cu alegerile pentru Parlamentul European.

Anunțul a fost făcut de sibianul Radu Vancu, de la „Vă Vedem”, care a mărturisit, pe pagina sa de Facebook, că mai multe organizații civice i-au solicitat președintelui Iohannis, printr-un document comun, să declanșeze referendumul pe Justiție. În acest sens, Vancu va merge marți la Cotroceni, pentru discuții.
„Câteva organizații civice i-au solicitat președintelui Iohannis, într-un document comun, să declanșeze referendumul pe Justiție – și i-au sugerat câteva posibile întrebări. Am fost invitați acum la Cotroceni, la o întâlnire față către față cu președintele Iohannis, pe aceeași temă. O să mergem marți, de la ora 15, la întâlnire. M-aș bucura daca ați avea sugestii pentru eventuale întrebări – sau, în fine, sugestii”, scrie Radu Vancu, „Vă Vedem”, pe Facebook.

Întrebările pe care Vancu ar urma să i le adreseze Președintelui au fost postate, ulterior, în comentariile postării. Acesta le cere, totodată, sibienilor, să transmită sugestiile lor sau eventualele întrebări.
„Transcriu aici sugestiile noastre de întrebări din documentul comun: Sunteți de acord cu înăsprirea legislației penale pentru infracțiunile de corupție și de serviciu? Sunteți de acord ca cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să nu poată fi aleși în organele administrației publice locale și centrale până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării? Sunteți de acord ca legile justiției și politica penală a României să fie făcute exclusiv în Parlament, după consultarea și în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, GRECO și Comisiei Europene prin rapoartele privind Mecanismul de cooperare și verificare?”, se arată în comentariile de pe Facebook.

Președintele se află vineri la Bruxelles, pentru a participa la summitul UE, dar nu a dorit să facă niciun fel de declarații pe tema referendumului, spunându-le jurnaliștilor că va discuta despre asta „acasă”, notează digi24.ro.
Președintele Klaus Iohannis declara zilele trecute că este „aproape hotărât” să convoace referendumul pe tema justiției.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns