Fasolea este unul din cele mai sănătoase plante, plină de nutrienți. Dar, este mai degrabă cunoscută ca unul din alimentele care provoacă gaze și senzație de balonare. Și totuși de unde această situație? shtiu.ro are o explicație 

De ce provoacă fasolea gaze?
Fasolea este asociată cu gazele. Coform biologilor, fasolea conține un anumit tip de carbohidrați numiți oligozaharide pe care organismul uman nu-i poate descompune în totalitate. Astfel, lactoza nedigerată ajunge de cele mai multe ori în colon unde fermentează şi produce flatulenţă.

În cazul persoanelor mai în vârstă, flatulența este și mai intensă deoarece nu mai secretă destul suc gastric pentru a digera mâncarea. Așadar, bucăţi mari de proteine şi fibre nedigerate pătrund în intestinul subţire şi în colon, unde fermentează timp îndelungat.

Cum putem să scăpăm de gaze?
Inhibitorii enzimelor sunt solubili în apă, de aceea clătirea fasolii gătite şi schimbarea apei cât mai des, în procesul de gătire, ajută la eliminarea gazului. Așadar, bucătăresele schimbă și apa în care lasă fasolea la înmuiat, dar și apa în care este gătită aceasta.

Curiozități despre fasole:
La nivel mondial, 6 ianuarie a fost declarată Ziua Internațională a Fasolei;
Fasolea este o plantă heliotropică, adică frunzele ei se rotesc după soare în timpul zilei, în timp ce noaptea adoptă o poziţie împăturită, de somn;
La nivel mondial există aproximativ 40.000 de soiuri de fasole în lume.

Bancuri cu fasole
De-a lungul vremii, românii au inventat zeci de bancuri în care mâncarea de fasole are rol principal. Iată câteva dintre acestea:

De ce mănâncă oltenii fasole?
Ca să-și dea aere.

Efraim cu Moşe s-au dus la oraş, unde au făcut-o lată: au mâncat la restaurantele necuşer, s-au destrăbălat cu târfe. La întoarcere, un „binevoitor” i-a turnat la rabin, care i-a pedepsit: opt zile să umble cu boabe de fasole în pantofi. A patra zi a pedepsei, cei doi se întâlnesc pe uliţele satului; în timp ce Efraim şchiopăta rău de tot, Moşe umbla, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.

Ce faci, Moşe, doar nu ai îndrăznit să nu respecţi ordinul rabinului?
Sigură că îl respect, dar el nu ne-a interzis să fierbem fasolea!

Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.