Ora de Sibiu
Știri in direct
Conti 1

EXCLUSIV Pentru prima dată, icoana făcătoare de minuni de la Ghighiu vine la Sibiu

1.174

Pentru prima dată, preotul Cătălin Dumitrean va aduce în luna aprilie, la biserica Spitalului TBC, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Ghighiu, de lângă Ploiești. Aproape săptămânal, credincioși din județul Sibiu merg cu autocarele să se închine la această sfântă icoană, înscrisă în calendarul Bisericii Ortodoxe Române.

Icoană renumită, adusă în premieră la Sibiu 

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Siriaca de la Ghighiu va ajunge pentru prima dată la Sibiu, la biserica Spitalului TBC, după 14 aprilie. „O să aducem şi icoana de la Ghighiu în a cincea săptămână din Postul Paştelui, săptămâna cu Deniile, la biserica de la Spitalul TBC. Nu a mai fost la Sibiu. Această icoană a făcut vindecări. De la noi, de la Sibiu se fac excursii aproape săptămânal, cu autocare, lângă Ploieşti”, a declarat pentru Ora de Sibiu, preotul Cătălin Dumitrean.

Icoană adusă din Siria, în România în 1958

Cunoscută în Ortodoxie pentru minunile înfăptuite în viața oamenilor aflați în momente de cumpănă sufletească și trupescă, icoana Maicii Domnului cu Pruncul , o renumită icoană făcătoare de minuni, datează din secolul al XVI-lea şi a fost adusă  în România  în anul 1958 de creştini sirieni, în frunte cu episcopul Vasilios Samaha. Icoana a fost oferită  Patriarhului Justinian Marina, în urma unui vis în care Maica Domnului i-a cerut acestuia să ducă icoana în țara noastră. Delegaţia din Siria a însoţit icoana care a fost depusă în Catedrala Patriarhală din Bucureşti. După aceea, sfânta icoana a fost adusă la Mănăstirea Ghighiu în data de 25 februarie 1958, de o delegaţie condusă de Părintele Patriarh Teoctist, care, la acea dată, era episcop vicar patriarhal, potrivit celor de la click.ro.

Maica Domnului s-a arătat în visul Părintelui Patriarh Teoctist

Se spune că, în vis, Maica Domnului i-a spus Părintelui Patriarh Teoctist  să ducă Icoana Maicii Domnului Siriaca la Mănăstirea Ghighiu. După acest vis, preoţii au hotărât ca sfânta icoană Siriaca să fie mutată în  această mănăstire. La scurt timp după mutarea icoanei  la Mănăstirea Ghighiu, sfântul odor a început să facă minuni. Icoana este zugravită pe lemn de santal şi îşi păstrează numele de „Siriaca” datorită provenienţei sale, aceasta fiind renumită mai ales pentru ajutorul oferit  credincioşilor în tămăduirea de boli sufleteşti şi trupeşti.

Există un registru care consemnează numărul minunilor

Minunile înfăptuite de icoană în viața credincioșilor, povestite de aceștia, sunt consemnate într-un  registru care evidenţiază numărul oaspeţilor care  au trecut pragul sfâtului lăcaş. Pelerinii revin, adesea, rugându-se la această icoană şi în ziua de Izvorul Tămăduirii, pentru că mănăstirea are un renumit izvor tămăduitor.

Icoană există în calendarul ortodox

În şedinţa din 15 februarie 2018, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat înscrierea în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, începând cu anul acesta, a cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Siriaca” de la Mănăstirea Ghighiu în ziua praznicului Izvorului Tămăduirii, potrivit celor de la Doxologia.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...