S-a decis – Trecerea la ora de vară nu mai este obligatorie în Uniunea Europeană

0 1.879

Parlamentul European a votat marți în favoarea unei propuneri de renunțare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene. Fiecare țară va decide în maxim doi ani ce sistem folosește.

Potrivit acestei propuneri, fiecare stat membru al Uniunii Europene va avea dreptul să decidă până în 2021 dacă va păstra actualul sistem sau va renunța la schimbarea orei.
Potrivit legislației comunitare actuale, toate cele 28 de state membre trec la ora de vară în ultima duminică din martie și înapoi la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie.
Decizia Parlamentului European a fost luată cu 410 voturi pentru și 192 împotrivă. Votul nu este unul decisiv, dar această hotărâre va fi baza negocierilor cu statele membre pentru forma finală a legii. Comisia Europeană a propus în luna septembrie încetarea trecerii la ora de vară după ce un sondaj realizat la nivel european a arătat că majoritatea cetățenilor Uniunii Europene ar fi de acord cu o astfel de măsură. La sondaj au răspuns 4,6 milioane de persoane, dintre care 84% s-au declarat în favoarea renunțării la modificarea orei. Sondajul a fost, însă, criticat, întrucât 70% dintre respondenți au fost cetățeni germani.
Trecerea la ora de vară a fost introdusă în timpul Primului Război Mondial în scopul economisirii energiei.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.