Cum să descifrezi clasele de consum ale electrocasnicelor mari

0 509

Uniunea Europeană pune preț pe energia verde și pe reciclare. Dacă prima dintre ele necesită investiții majore, cea din urmă este mult mai accesibilă, chiar și pentru noi. Din fericire, statul român a demarat campania „rabla” și pentru electrocasnice, simplificând drumul de la electrocasnicele vechi, cu consum energetic ridicat, până la cele noi, performante și eficiente.
Fie că îți dorești să profiți de programul Rabla pentru electrocasnice, fie că nu, probabil că te-ai întrebat cât de mult poți economisi la factura de energie electrică dacă alegi un frigider mai performant din acest punct de vedere.
Mai jos vei găsi câteva exemple care îți vor satisface curiozitatea. Cifrele sunt aproximative, așa că cel mai bine este să faci calculul bazându-te pe tarifele pe care furnizorul tău de energie electrică le solicită.

Clasa de consum A+

Mai întâi amintim că o clasă de consum se stabilește luând în considerare energia consumată și volumul destinat răcirii. Pentru a avea o imagine cât mai fidelă, vom aduce următoarele trei exemple la același numitor: capacitatea de stocare.
Primul exemplu este un frigider cu volum de 310 litri și un consum de 280 kw/an. La un cost de 0.6 lei/Kw, rezultă că frigiderul din clasa A+ consumă anual 168 lei în electricitate.

Clasa de consum A++

Frigiderul din clasa de consum A++ pe care l-am ales are o capacitate de 410 litri, însă consumă 288kw pe an. Asta înseamnă un cost anual de 173 lei.
dar dacă egalăm volumul cu primul exemplu, al doilea frigider ar consuma doar 218kw, ceea ce înseamnă un cost de aproximativ 131 lei pe an.

Clasa de consum A+++

După cum spune și clasificarea, este cel mai eficient standard de energie, deși nu îmbunătățește cu mult performanțele față de standardul A++. Totuși, reprezintă valoarea după care toți producătorii se vor ghida în producerea următoarelor modele.
Standardul A+++ ar costa anual 106 lei pentru o combină frigorifică cu volum de 375 litri și un consum de numai 178kw pe an. Dacă aducem valoarea volumului la cea a primului frigider, costurile de alimentare s-ar reduce la numai 88 lei pe an, la un consum de 147kw / an.
Îți poți face o idee despre costurile anuale ale câtorva frigidere, excluzând eventualele reparații. Având în vedere durata de viață a frigiderelor, de aproximativ 10 ani, poți determina cu ușurință în cât timp poți recupera investiția. De exemplu, alegerea unui frigiderului de clasă A+++, în detrimetul celui de clasă A+ îți poate aduce economii de 800 de lei pe o perioadă de 10 ani, dacă ambele modele au același volum.
Tot ce trebuie să faci este să navighezi online și să aplici filtre care să se potrivească bugetului tău. Nu uita că ai posibilitatea să investești mai mult pe moment și să recuperezi pe parcurs.
Poți lua în considerare și situația în care achiziția unei combine frigorifice cu volum mai mare de răcire și înghețare îți poate permite stocarea îndelungată a anumitor alimente. Lucru ce îți va oferi posibilitatea de a cumpăra alimente în cantitate mai mare și mai ieftin.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...