sibiu noaptea
FOTO arhivă

Sibienii și restul românilor din țară, dar și oameni din 180 de ţări, vor stinge simbolic lumina sâmbătă, de la 20.30, timp de o oră, cu ocazia Earth Hour – Ora Pământului, cel mai mare eveniment dedicat mediului din toate timpurile.

Sâmbătă, în toată țara vor avea loc mai multe evenimente și activități organizate pentru a sărbători OraPământului, precum ture cu bicicletele, concerte în aer liber și nu numai.

Peste 180 de țări și teritorii se reunesc și anul acesta pentru a atrage atenția asupra schimbărilor climatice și pierderii biodiversității, dar și pentru a inspira oameni, comunități, companii, guverne să acționeze pentru a stopa declinul biodiversității.

Kenya, de exemplu, intenționează să planteze 1 miliard de copaci până în 2030, pentru a reface pădurile. În Malaysia, oamenii au inițiat o petiție pentru a pune conservarea tigrilor pe agenda publică națională. Ecuadorul militează în capitala Quito pentru o lege care să interzică obiectele din plastic de unică folosință, iar Finlanda va provoca peste un sfert din populația țării să adopte o dietă mai prietenoasă cu planeta.

World Wide Fund for Nature România provoacă oamenii, companiile, instituțiile să își creeze obiceiuri mai prietenoase cu mediul, pe care să le mențină cel puțin până la următoarea ediție Earth Hour.

Programul Național Cantus Mundi organizează, la nivel național, evenimente muzicale cu ocazia Orei Pământului, sâmbătă, în intervalul orar 20.30 – 21.30. Peste 12.000 de copii și tineri din corurile Cantus Mundi se vor reuni sub sloganul internațional al World Wide Fund for Nature (WWF) “Conectează-te cu natura! Acum este momentul să acționăm!”.

Sărbătorirea “Orei Pământului” inițiată de Cantus Mundi se va desfășura simultan în 81 de localități din 33 de județe: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, București, Buzău, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea.

În București, Ora Pământului 2019 va fi celebrată în patru zone sub egida Cantus Mundi: Promenada Mall, Opera Comică pentru Copii, Casa Memorială “Tudor Arghezi – Mărțișor” și Parcul Circului. Evenimentele din Capitală vor aduce împreună peste 950 de copii și tineri dornici de o schimbare în bine adusă prin muzică.

Canalul Discovery se alătură și anul acesta inițiativei Ora Pământului, alături de World Wide Fund for Nature România, și pregătește, sâmbătă, un eveniment dedicat acestei cauze în centrul comercial AFI Cotroceni din București. Cu tema “Stinge lumina și deschide ochii”, evenimentul va încuraja oamenii să ia măsuri pentru a proteja planeta – de la stingerea luminii timp de o oră sâmbătă, între orele 20.30 și 21.30, și până la acțiuni cu impact pe termen lung, precum susținerea proiectelor de conservare a speciilor de animale sălbatice aflate în pericol.

Astfel, între orele 10.00 – 22.00, vizitatorii centrului comercial vor putea vizita zona Discovery de lângă intrarea Galaxy (parter) pentru a folosi colțul foto special și, între orele 12.00 – 16.00, cei mici se vor putea bucura de face painting și vor putea afla mai multe despre tigri.

Lista completă a evenimentelor din România este disponibilă pe pagina de Facebook a organizației WWF-Romania.

Evenimentul Ora Pământului (Earth Hour) a fost organizat pentru prima dată de World Wide Fund – Australia în Sydney, pe 31 martie 2007, fiind brand înregistrat de organizația WWF la nivel global. Peste 2,2 milioane de oameni și 2.000 de sedii de companii din Sydney au stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conștientizării problemei schimbărilor climatice. Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut în doar câțiva ani ca Earth Hour să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie, potrivit WWF.

Evenimentul Earth Hour este marcat de fiecare dată în ultima sâmbătă din luna martie, care este foarte aproape de echinocțiu, astfel încât toate orașele au parte de întuneric în intervalul 20.30 – 21.30.

Mesajul este același, peste tot: problemele cauzate de schimbările climatice și de extraconsum sunt atât de grave, actuale și complexe, încât este nevoie urgentă de acțiune, la nivel global. Iar vocea comună a miliarde de oameni de pe tot globul ajunge chiar și la cele mai înalte foruri ale decidenților.

Din 2011, Earth Hour a intrat în etapa “Mai mult decât o oră pentru planetă (Beyond the Hour)”, în care oamenii de pretutindeni sunt îndemnați nu numai să stingă lumina pentru o oră, ci să se angajeze în acţiuni de mediu în fiecare zi și să-și schimbe comportamentul pentru a avea un impact mai mic asupra naturii.

În România, Earth Hour se sărbătorește din anul 2009, fiind parte astfel din comunitatea globală de peste două miliarde de oameni. De la un început relativ timid de nouă orașe la prima ediție, Earth Hour a devenit o întrecere anuală în inițiative pozitive, o dată importantă în calendarul primăriilor, un gest simbolic replicat în casele oamenilor din întreaga țară și un eveniment popular în viața comunităților mici și mari.

Anul acesta, pentru a 11-a oară consecutiv în România, WWF încurajează indivizi și organizații, companii, instituții publice și centre culturale din toată țara să stingă lumina timp de o oră, sâmbătă, de la 20.30.

De-a lungul edițiilor anterioare, sute de mii de români au stins luminile pentru o oră, în ultima sâmbătă din luna martie. Clădiri simbolice, castele, monumente şi instituţii au întrerupt iluminatul şi au găzduit evenimente tematice. Printre reuşitele importante ale mişcării “Earth Hour” în România se numără faptul că Palatul Parlamentului, cea mai mare clădire civilă din lume, care într-o oră consumă cât un oraş de 20.000 de locuitori, stinge luminile în fiecare an de Ora Pământului.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu