Parlamentul European a votat interzicerea unor obiecte folosite zilnic

Peste doi ani, atunci când va intra în vigoare legea votată zilele trecute de Parlamentul European, niciun stat membru al Uniunii nu va mai folosi obiecte din plastic de unică folosință. Măsura a fost votată în încercarea de a reduce poluarea, scrie libertatea.ro

Parlamentul European a votat ieri interzicerea la nivel european a obiectelor de unică folosinţă din plastic, precum paiele, tacâmurile şi beţişoarele pentru curăţarea urechilor, în încercarea de a reduce poluarea mărilor şi oceanelor.

Proiectul de lege fusese deja aprobat în cadrul negocierilor cu statele membre, dar urmează ca fiecare stat în parte să legifereze corespunzător acest aspect. Măsura va intra în vigoare în 2021 şi a fost aprobată cu 560 de voturi pro şi doar 35 contra.

Urmatoarele produse vor fi interzise în UE din 2021: Tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare) Farfurii din plastic de unică folosință Paie din plastic Bețișoare de urechi din plastic Bețișoare din plastic pentru baloane Produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat că Europa nu este cea mai mare sursă de poluare cu plastic, dar această măsură ar putea servi drept exemplu pentru restul lumii.

„Chiar dacă poluarea pe care o producem este relativ limitată, schimbarea modelului nostru economic are un impact global”, a spus el. Pe lângă interzicerea produselor de unică folosinţă din plastic pentru care există alternative, Uniunea Europeană va încuraja statele membre să reducă utilizarea ambalajelor din plastic şi să introducă reguli mai stricte în ceea ce priveşte etichetarea.

Noua lege stabileşte şi ţinte în ceea ce priveşte reciclarea. Astfel, până în 2029, 90% din sticlele din plastic ar trebui să fie colectate selectiv şi reciclate. De asemenea, până în 2025, aceste recipiente vor trebui să conţină cel puţin 25% plastic reciclat, procent care va trebui să crească la 30% până în 2030.

Ultima oră

Comentariul meu