Ora de Sibiu
Știri in direct

VIDEO Imagini dezastruoase din Munții Făgăraș – Păduri tăiate în totalitate pe zeci de hectare

1.260

Pădurile României se taie într-un ritm alert, fără ca nimeni să se sesizeze în mod concret și să se ia vreo decizie care să producă și efecte. Așa că munții sunt din ce în ce mai golași, iar cei care ar trebui să îi protejeze se ascund în spatele unor hotărâri fără aplicabilitate. ONG-ul Agent Green a filmat dezastrul din Munții Făgăraș, iar activiștii au protestat împotriva deciziilor Guvernului în acest domeniu. 

Plângerile critică eșecurile sistemice din partea României: au fost aprobate amenajamente silvice, înainte de a fi realizate evaluări de mediu și consultările publice. Plângerea oficială va fi înaintată Comisiei Europene și Comitetului de Aplicare a Convenției de la Aarhus.

Protestul a avut loc pe trotuarul din fața hotelului Kronwell din Brașov unde cei 28 de directori UE pe biodiversitate se întrunesc în perioada 7-10 aprilie. Oficialii au fost întampinați cu un banner uriaș de protest cu mesajul ”EU: PROTECT ROMANIA’S VIRGIN FORESTS NOW” de către activiștii Agent Green și au fost invitați alaturi de jurnaliști să urmărească filmări LIVE din Munții Făgăraș și înregistrări din alte arii protejate cu dovezile filmate ale dezastrului. Filmările din teren realizate de investigatorii Agent Green contrazic afirmația Guvernului Român că situația este sub control.

Foto Agent Green

„Guvernul României a implementat amenajamete silvice în cadrul siturilor Natura 2000 înainte de a efectua evaluarea strategică de mediu și evaluarea adecvată în conformitate cu legislația europeană și înainte de emiterea ordinului de aprobare al ministrului mediului, punând în pericol integritatea factorilor de mediu, inclusiv a pădurilor virgine, a speciilor și habitatelor protejate. Aplicarea planurilor de gestionare a pădurilor înainte ca evaluarea de mediu să înceapă încalcă și Convenția de la Aarhus, deoarece consultarea publicului trebuie realizată înainte de luarea unei decizii și nu după ce planul a fost deja pus în aplicare. Ne dorim o reacție rapidă a Comisiei Europene în sensul demarării procedurii de infringement împotriva României, pentru a opri exploatarea forestieră pe scară largă în multe dintre cele mai valoroase păduri naturale și vii din Europa, din siturile Natura 2000.”, a spus Cătălina Rădulescu, avocat partener cu Agent Green.

Foto Agent Green

România adăpostește cel mai mare patrimoniu natural și păduri virgine din zona climatică temperată a UE. Câteva sute de mii de hectare din aceste păduri cu valoare ridicată de conservare sunt cuprinse în siturile Natura 2000, dar nu au o protecție adecvată. Astfel, Agent Green și EuroNatur și-au unit forțele pentru a documenta eșecul sistemic al Guvernului României de a asigura implementarea corespunzătoare a rețelei de arii protejate Natura 2000. Cu toate acestea, Guvernul român a refuzat accesul la informații de mediu relevante, astfel încât ONG-urile și experții nu au deținut până acum dovezile necesare privind distrugerile care au avut loc în Site-urile Natura 2000.

„Distrugerea în pădurile seculare și în pădurile virgine este vizibilă pe imaginile prin satelit și la fața locului, pe teren. Pentru a putea depune o plângere trebuie să dovedești cu documente că încălcările directivelor privind natura sunt intenționate și în curs de desfășurare. Dar Guvernul României restricționează accesul la informațiile de mediu relevante care ar fi trebuit să fie puse la dispoziție în mod public. Justiția română susține acest comportament. Deci, în prezent, desfășurăm 32 de procese doar pentru a avea acces la planurile de gestionare forestieră. Accesul la aceste documente este esențial pentru a verifica coerența planurilor de gestionare a pădurilor cu regimurile de gestionare Natura 2000, pentru conservarea habitatelor și speciilor enumerate. Întrucât justiția a decis în unele cazuri să păstreze această informație secretă, respingând cererile de acces la informații de interes public, vom sesiza Comitetul de Aplicare al Convenției de la Aarhus pentru încălcarea atât a accesului la informații, cât și a procedurilor de consultare publică. Suntem încrezători că Aarhus va contracara și va corecta sistemul judiciar român. „, a încheiat Gabriel Păun, Președintele Agent Green.

Primește titlurile instant

Citește și
1 Comentariu
  1. emil spune

    Un popor de oameni mai nenorociti, degenerati si depravati ca romanii nu exista in Europa. Asta nu este o tara de oameni normali la cap. Daca Romania era o tara normala, cred ca acum era pe unul din primele locuri in Europa la turism. Spurcata natie de oameni, de la primii oameni in stat, conducatorii acestei republici bananiere, pana la oamenii din patura de jos a societatii care cand vad o padure se gandesc la cum sa o vanda si sa scoata bani din ea. Cei mai lasi, mai tradatori, ultima natie de oameni.Nu mi-a luat mult timp sa sa ajung la concluzia ca populatia asta este formata din scursuri umane: este un defect genetic major, romanii au lenea, hotia si coruptia in sange, de atata sunt in stare. Se vede clar ca suntem unicati in Europa, alte tari ar face turism cu asemenea ecosisteme si peisaje unice…dar cum poti civiliza un popor cu mentalitate atat de primitiva.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...