Ora de Sibiu
Știri in direct

STUDIU – Clasa de mijloc se restrânge la nivel mondial – Cei mai mulți sărăcesc

446

În Europa și în America de Nord, clasa de mijloc este din ce în ce mai subțiată. Cu fiecare nouă generație, o pondere mai mică a populației se regăsește câștigând venituri medii.

În cazul Baby Boomers, care s-au născut între 1943 și 1964, aproximativ 68% erau în gospodării aveau venituri medii. În prezent doar 60% dintre millenialii care s-au nascut între 1983 si 2002 ar putea spune la fel.
OCDE definește clasa de mijloc ca persoane care câștigă între 75% și 200% din venitul mediu național. Datele provin din Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Marea Britanie, Irlanda, Italia, Luxemburg, Mexic, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia și Statele Unite.
„Influența economică” a clasei de mijloc a scăzut de-a lungul timpului, spune raportul OCDE, care a fost publicat pe 10 aprilie. În întreaga OCDE, veniturile medii au crescut cu doar 0,3% pe an, în medie, în ultimul deceniu. Pentru comparație, în deceniul anterior crizei financiare veniturile medii au crescut cu 1,6% pe an și cu 1% în deceniul dinainte.
Costul locuințelor „stoarce” cel mai greu clasa de mijloc, consumând acum o treime din venitul disponibil pentru gospodăriile de clasă mijlocie, de la un sfert în anii 1990. Locuințele și cheltuielile pentru învățământul superior au crescut mai repede decât veniturile medii, arată OCDE.
Ce se întâmplă? Dispariția treptată a clasei de mijloc este o poveste complicată. De exemplu, în Statele Unite, Pew Research Center a constatat că reducerea clasei de mijloc este rezultatul unor persoane care coboară în clasele cu venituri mai mici, însă o parte și mai mare a populației urcă în clasele superioare. Numerele ascund inegalitatea dintre generații. Mobilitatea socială scade, deoarece mai puțini copii câștigă mai mult decât părinții.
Într-adevăr, pentru fiecare nouă generație din media agregată a OCDE, clasa de mijloc devine mai mică, clasa superioară este stabilă, iar clasa inferioară se extinde.
Totuși, există diferențe între țări. Datele OCDE arată că în SUA clasa de mijloc s-a diminuat, ca urmare a extinderii claselor inferioare și superioare, ultima crescând de aproape două ori mai mult. În Spania, declinul clasei de mijloc se datorează în întregime persoanelor care cad în clasa inferioară. În Marea Britanie, clasa inferioară a devenit mai mică, în timp ce clasa superioară a crescut, dar în clasa de mijloc crește numărul celor cu venituri mai reduse.
Reducerea clasei de mijloc este un motiv de îngrijorare, spune OCDE, care invocă nevoia unor acțiuni politice în sprijinul grupului. OCDE avertizează că locurile de muncă tradiționale ale clasei mijlocii sunt amenințate de automatizare. În prezent abilităție necesare unui salariat pentru a accede în clasa de mijloc sunt mult mai numeroase. „Clasa de mijloc a fost aspirațională. Pentru multe generații a însemnat asigurarea de a trăi într-o casă confortabilă și de a-ți permite un stil de viață plin de satisfacții”, a spus OCDE. „Există semne că această bază a democrației și a creșterii economice nu mai este la fel de stabilă ca în trecut”.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...