FOTO Aeroportul Sibiu, cel mai păzit din România la Summit și când vine Papa

2.280

Unul din cele mai bine păzite locuri din România și din Europa în 9 mai, ziua Summitului UE, va fi Aeroportul Internațional din Sibiu. Directorul Marius Gîrdea spune că aeroportul este pregătit să facă față vizitei șefilor de state și de guverne din UE, dar și vizitei Papei Francisc.

Tarom a cerut două zboruri speciale pentru Summitul de la Sibiu

Directorul general al Aeroportului Internaţional din Sibiu, Marius Gîrdea, a declarat luni, că aeroportul este pregătit să facă faţă Summitului UE din 9 mai și vizitei Papei din 2 iunie. În 9 mai, 27 de şefi de stat şi de guvern ai statelor Uniunii Europene, sute de invitaţi de rang înalt, aproximativ 900 de jurnalişti din Europa şi o sută de translatori vor fi prezenţi la Sibiu, la Summitul UE, toți sosind pe calea aerului. Tarom a solicitat să opereze două zboruri pe Aeroportul Internaţional din Sibiu, special pentru Summit, în zilele de 8 şi 10 mai. „Avem o solicitare din partea Tarom care va organiza un zbor Bruxelles – Sibiu şi Sibiu – Bruxelles pe data de 8 şi de 10, publicul ţintă fiind presa sau oficiali sau personal tehnic care se ocupă de pregătirea Summitului”, a declarat luni, directorul Aeroportului Internaţional Sibiu, Marius Gîrdea.

Avion medical și elicoptere SMURD pentru Summitul UE

Pe durata Summitului UE, pe Aeroportul Internaţional din Sibiu se vor afla pregătite elicoptere şi o aeronava medicală, iar în centrul oraşului vor fi amplasate corturi medicale. „În partea de pregătire există inclusiv capacităţi de intervenţie, aeronave atât de tip avion, cât şi elicopter care pot să asigure suport medical”, a anunţat Marius Gîrdea. Dacă cineva va avea nevoie de transfer rapid la un spital din străinătate, aeronava ce se va afla pe Aeroportul Internaţional din Sibiu va fi pregătită să zboare spre un spital din Germania. „Pentru Summit lucrurile sunt pregătite. Am avut nenumărate discuţii cu reprezentanţii Ministerului de Interne şi Ministerului de Externe. Pe lângă UPU al nostru vor fi încă trei spitale mobile, amenajate în corturi şi sperăm că în felul acesta să putem face faţă. Va fi adus personal din judeţele limitrofe, ambulanţe, deci eu zic că totul va fi pregătit şi dacă ar fi să se întâmple ceva aici, să sperăm că putem face faţă şi oricum sunt spitale de rezervă Mureşul, Clujul şi Bucureştiul, plus un avion pentru Germania pregătit pe aeroport. Deci, cam acestea sunt pe scurt pregătirile pentru Summit”, a explicat recent, directorul celui mai mare spital public din judeţul Sibiu, Cornel Benchea.

Aeroportul, obiectiv strategic, cu pază întărită

Personalul Aeroportului Internaţional Sibiu nu va fi suplimentat pentru Summitul european, însă paza şi securitatea pe aeroport vor fi asigurate de toate instituţiile specializate din România. „Pe partea de operaţional vom asigura cu personal propriu, dar pe partea de securitate şi pază acolo vom avea sprijin din partea multor institiţii ale statului care vor fi prezente pe perioada Summitului, aici. Aici vorbim despre SPP, MAPN, etc”, a spus directorul aeroportului sibian, Marius Gîrdea.

În 9 mai, Sibiul va fi, pentru o zi, capitala politică a Uniunii Europene, aici urmând să se reunească şefii de stat şi de guvern din UE. Summitul se va desfăşura în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu din Piaţa Mare, iar preşedintele Klaus Iohannis va purta discuţii cu oaspeţii săi chiar în biroul unde a fost primar al municipiului, a spus recent primarul actual al oraşului, Astrid Fodor. Conform Ministerului Afacerilor Externe, Summitul din 9 mai, dedicat viitorului Uniunii Europene şi viitoarei agende strategice a liderilor pentru perioada 2019 – 2024, va reuni la Sibiu 27 de şefi de stat şi de guvern ai statelor membre, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti şi 100 de traducători.

Pentru prima dată, Papa va ateriza la Sibiu

Aeroportul sibian este pregătit să-l primească şi pe Papa Francisc, care va ateriza la Sibiu şi va decola de aici, în 2 iunie cu avionul papal. „În data de 2 va ateriza aici urmând ca să facă un transfer către Blaj, ulterior, după-amiaza, după ora 17.00 va fi ceremonia de plecare din ţară. Eu cred că zborul, operaţiunile de aviaţie în legătură cu vizita Papei sunt mult mai simplu de gestionat decât ceea ce e la Summit. Aeronava nu va fi ceva foarte mare, ci ceva ce operăm frecvent la aeroport”, a adăugat Marius Gîrdea.

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Spune ce crezi