Ora de Sibiu
Știri in direct

Amenzile auto vor putea fi plătite din nou direct la polițist

512

Dacă încălcați legislația rutieră, ca și șofer, atunci trebuie să știți că o să aveți din nou posibilitatea de a plăti amenda contravențională primită direct la polițistul care a constatat abaterea. Proiectul legislativ a primit recent votul favorabil al senatorilor.

Măsura schimbării modului în care se vor putea plăti amenzile de circulație se regăsește în Propunerea legislativă pentru modificarea art. 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, document ce a fost adoptat luni la Senat, anunță avocatnet.ro. Pentru a se putea aplica, propunerea legislativă are nevoie și de votul favorabil al Camerei Deputaților.
Astfel, prin acest document se propune, printre altele, schimbarea modului în care se pot plăti amenzile rutiere. Mai exact, dacă măsurile cuprinse de acest document vor ajunge să se aplice, șoferii vor avea din nou posibilitatea de a plăti amenzile primite direct la polițistul care a constatat încălcarea legislației rutiere. Măsura plății amenzilor direct la polițist a fost eliminată din legislația rutieră în anul 2018.
Totuși, nu toate amenzile de circulație se vor putea plăti direct la polițist, ci doar cele de până la 20 de puncte-amendă. Asta înseamnă că, ținând seama de faptul că punctul-amendă are acum valoarea de 145 de lei, s-ar putea plăti amenzi de până la 2.900 de lei. Atunci când va face plata direct la polițist, șoferul va plăti, de fapt, doar jumătate din minimul amenzii primite.
„Pentru amenzile contravenționale în cuantum de până la 20 puncte-amendă, contravenientul poate achita pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege”, se precizează în proiectul legislativ.
Ținând cont de faptul că amenzile de peste 20 de puncte-amendă se aplică doar firmelor, de acest mod de plată a amenzilor de circulație, respectiv direct la polițistul care constată încălcarea legislației rutiere, vor putea beneficia doar persoanele fizice.
Inițiativa legislativă conține și o prevedere ce va schimba condițiile în care se vor putea amplasa și folosi aparatele radar. Concret, potrivit proiectului, polițiștii nu vor mai putea instala radare pe mașinile neinscripționate și nu le vor mai putea folosi decât dacă sunt îmbrăcați cu uniforma specifică.
Proiectul ce vizează modificarea legislației rutiere nu este deloc nou. De fapt, documentul a fost pus în dezbaterea Senatului cu doi ani în urmă, a trecut de votul Parlamentului în 2018, dar a fost trimis de președintele țării la Curtea Constituțională a României, care l-a declarat parțial neconstituțional, iar recent a fost adoptat din nou de senatori.
Atenție! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.

Primește titlurile instant

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Folosim cookie-uri pe site-ul nostru pentru a putea colecta si folosi date ce ne ajuta sa personalizam continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site. Impartasim informatiile privind modul in care utilizatorii folosesc site-ul cu partenerii nostri care utilizeaza de asemenea tehnologii online, precum cookies, pentru a colecta si folosi date personale pentru a personalize continutul si reclamele afisate, pentru a oferi utilizatorilor functionalitati integrate cu platformele social media si pentru a analiza traficul pe site si pe intreg internetul. Poti oricand sa te razgandesti si sa iti revizuiesti alegerea. Accept Detalii

Loading...