Marii lideri ai lumii, mesaje emoționante după incendiul de la Notre Dame

0 277

O lume întreagă a reacționat în urma incendiului care a cuprins catedrala Notre- Dame. Liderii lumii au transmis mesaje în urma dezastrului. 

Mii de turiști și parizieni s-au adunat luni seara pe ambele maluri ale Senei, în timp ce Catedrala Notre-Dame, una dintre cele mai mari atracții turistice din capitala franceză și unul dintre principalele simboluri ale Franței, era mistuită de flăcări. De-a lungul podului Pont au Change, care leagă Ile de la Cité de malul drept al Senei, zeci de persoane au cântat în cor Ave Maria.

„Parisul este desfigurat”, orașul acesta nu va mai fi niciodată ca înainte”, „este o tragedie”, au spus cei mai mulți din cei prezenți.

Însă nu doar cetățenii de rând au reacționat față de incendiul care aproape a distrus Notre-Dame. Primarul Parisului, Anne Hildalgo, adeclarat că „toți parizienii și toți francezii sunt în doliu pentru această emblemă a istoriei noastre”.

Mesaje de solidaritate au apărut rapid și de la lideri din întreaga lume. „Notre-Dame aparține întregii umanități. A inspirat scriitori, pictori, filozofi și vizitatori din întreaga lume”, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

„Sunt îngrozit de imaginile de la Paris, cu flăcările de la Catedrala Notre-Dame, un exemplu unic de clădire de patrimoniu mondial, care a rezistat din secolul al XIV-lea. Gândurile mele se îndreaptă către poporul și Guvernul francez”, a postat și secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat că gândurile sale „merg la poporul francez în această seară”, în timp ce Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului german, Angela Merkel, a spus că imaginile cu catedrala în flăcări sunt „dureroase”. „Notre-Dame este un simbol al Franței și al culturii noastre europene. Suntem alături de prietenii noștri francezi”, a adăugat el.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a descris incendiul ca fiind „oribil” și le-a sugerat pompierilor să utilizeze avioane cisternă pentru stingerea flăcărilor. Autoritățile franceze au anunțat la scurt timp că o astfel de intervenție nu poate fi realizată, întrucât ar pune în pericol clădirea.

„Ne exprimăm solidaritatea cu catolicii francezi și cu cetățenii Parisului. Ne rugăm pentru pompieri și pentru toți cei care fac tot posibilul pentru a controla situația”, a anuțat și Vaticanul, prin intermediul unui comunicat.

Un incendiu a izbucnit, luni seară, la Catedrala Notre-Dame din Paris, care a fost evacuată, afirmă surse din cadrul serviciilor de intervenţie citate de site-ul cotidianului Le Figaro. Incendiul a izbucnit la ora 18.50 (19.50, ora României) la o sursă a sistemului de încălzire al Catedralei Notre-Dame.

Catedrala romano-catolică Notre-Dame din Paris, situată în Arondismentul 4 al capitalei Franţei, a fost construită în perioada 1163-1345 în stil gotic. Catedrala este unul dintre monumentele emblematice ale Parisului.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...