Cauza incendiului de la Notre Dame. Ce a declarat un oficial

0 463

Unul din oficialii care lucrează la ancheta privind incendiul de la Notre Dame a vorbit, sub protecția anonimatului, despre posibila cauză ce a dus la declanșarea flăcărilor. Un scurt circuit ar fi putut declanșa totul, scrie digi24.ro

El a declarat pentru Associated Press că monumentul este în continuare consolidat prin scânduri de lemn pentru a susţine anumite părţi din pereţi care sunt fragile și că investigatorii încă nu pot lucra în interiorul catedralei din motive de siguranţă.

La trei zile după incendiul care a devastat edificiul, mai multe părţi ale catedralei Notre-Dame de Paris riscă să se prăbuşească. Ministrul Culturii Franck Riester a detaliat aceste „puncte de fragilitate majoră”.

În noaptea de luni spre marţi, pompierii au reuşit să stingă focul înainte de a fi atinse turnurile occidentale. „Putem considera că structura catedralei Notre-Dame este salvată şi conservată în totalitate”, a spus, luni, generalul Jean-Claude Gallet, comandantul Brigăzii pompierilor-salvatori.

De atunci, pompierii şi experţii au găsit mai multe puncte critice. Rămân „trei puncte de fragilitate majore” în catedrala Notre-Dame la care se lucrează în prezent, a declarat, joi, ministrul Culturii Franck Riester.

Primul dintre ele se află în transeptul nordic (naosul transversal) al catedralei. Pilonul triangular de aproximativ 15 metri care depăşeşte faţada nu mai era susţinut de structura acoperişului.

„Lucrări importante au fost realizate în această noapte pentru a consolida prin fretaj partea superioară, un fel de cofraj cu ajutorul unui dispozitiv din lemn. Se putea prăbuşi”, a afirmat, joi dimineaţă, ministrul francez Franck Riester pentru site-ul de ştiri BFMTV.

Acest element cu o greutate de mai multe tone, dacă ar fi căzut, ar fi putut antrena o altă parte importantă a faţadei de nord, dar şi clădirile din strada Cloître-Notre-Dame.

Al doilea punct sensibil este pilonul occidental, aflat între cele două turnuri. Acest element a marcat capătul vestic al acoperişului navei. Şarpanta pe care se sprijinea a dispărut. „Este foarte fragilizat, stă aplecat, în special pentru că statuia îngerului, aflată în partea de sus, a fost atât de arsă încât s-a topit pe toată partea superioară a stâlpului de susţinere”, a explicat Franck Riester.

Al treilea punct problematic: îngerul de pe turnul dinspre miazăzi, „care s-a încălzit atât de mult, încât pietrele din zidul de susţinere au devenit complet friabile încât există riscul ca himerele decorative să se prăbuşească”. „Dacă ele se prăbuşesc, ar putea să pună în pericol marile orgi care, pentru moment, au fost salvate”, a subliniat ministrul. „Operaţiunea de extragere a himerelor a fost lansată”.

De altfel, în catedrala Notre-Dame există „trei locuri foarte problematice”, unde bolta s-a prăbuşit: „naosul, din cauza prăbuşirii turlei în formă de săgeată, la crucea transeptului şi în transeptul nordic”. „Astăzi, vor fi instalate mai multe schele, pentru a pune platouri de susţinere, pentru a scoate molozul de pe boltă şi pentru a acoperi foarte repede găurile din tavan”, a precizat ministrul.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...