Modificări în învățământ – A crescut vârsta obligatorie pentru școlarizare

567

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a precizat că învățământul obligatoriu se prelungește la 16 ani. Mai exact, până în 2030, toate grupele de grădiniță și ultimii doi ani de liceu vor deveni obligatorii.

Potrivit actului normativ, până în 2020 vor deveni obligatorii grupa mare de la grădință și clasele a XI-a și a XII-a, ceea ce înseamnă 14 ani în total, notează Digi24.
Mai apoi, până în 2023 va deveni obligatorie şi grupa mijlocie, iar până în 2030 va intra în învăţământul obligatoriu şi grupa mică de la grădiniţă. La un calcul simplu vedem că în total se va ajunge la 16 ani petrecuţi în şcoală.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a explicat că ciclul primar se va termina în clasa a V-a, ciclul gimnazial va cuprinde clasele VI-VII-VIII-IX iar la liceu copiii vor face clasele X-XI-XII şi XIII.
Dacă aceste modificări se vor şi concretiza, România va fi ţara din Europa cu cei mai mulţi ani petrecuţi în şcoală. În Germania şi în Olanda, de exemplu, învăţământul obligatoriu durează 13 ani, iar în Finlanda, doar 10 ani.
Ecaterina Andronescu nu a venit cu explicaţie clară în ceea ce priveşte aceste modificări. A precizat doar că puţini sunt cei care renunţă la şcoală în clasa a X-a, iar elevii din ultimii ani de liceu nu au parte de gratuitate când vine vorba de manuale.

data-ad-slot="4949109893" data-ad-format="autorelaxed" data-full-width-responsive="true">

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.