live video: venezuela în prag de război civil - "operațiunea libertate" e în plină desfășurare - imagini dramatice

Juan Guaidó, autoproclamat preşedinte al Venezuelei și recunoscut de peste 50 de state, a cerut marți venezuelenilor să i se alăture pentru faza finală a „Operaţiunii Libertate”. Guaido aflat la baza aeriană La Carlota de lângă capitala Caracas, a anunțat că armata i se alătură și sprijină opoziția pentru a înlătura de la putere pe președintele Nicolas Maduro, reinstalat în funcție în ianuarie, după alegerile de anul trecut care nu au fost recunoscute de comunitatea internațională. Leopoldo López, liderul opoziţiei din Venezuela, a fost eliberat marţi din arest la domiciliu de forţele armate loiale opoziţiei. În zona bazei aeriene se aud focuri de armă de ambele părți, dar nu a avut loc încă o confruntare directe. Poliția loială președintelui Maduro a lansat gaze lacrimogene asupra manifestanâilor care au început să se strangă și care pot fi văzuți mărșăluind și strângând LIBERTAD
Metroul din Caracas a întrerupt circulația din motive de securitate.

Sute de venezueleni sunt deja pe străzile capitalei Caracas în timp ce de cealaltă parte, ministrul venezuelean al Apărării a transmis că armata îi este loială lui Maduro şi că pseudo-liderii politici vor să creeze teroare. Senatorul american Marco Rubio a cerut „oficialilor militari” din Venezuela să îl sprijine pe Juan Guaidó, iar guvernul de la Madrid face apel la o tranziţie paşnică in timp ce Guvernul de la lui Nicolas Maduro caracterizează această mişcare drept lovitură de stat.

YouTube video

live video: venezuela în prag de război civil - "operațiunea libertate" e în plină desfășurare - imagini dramatice

„Respingem mişcarea pucistă care vrea să umple ţara de violenţă. Pseudo-liderii politici care s-au poziţionat în fruntea acestei mişcări subversive au angajat trupe şi poliţişti înarmaţi de război pe o stradă publică din oraş pentru a  crea teroare” a declarat Ministrul venezuelean al Apărării, Vladimir Padrino, asigurând că armata bolivariană „se menţine fermă în apărarea Constituţiei Naţionale şi a autorităţilor legitime”, după cum relatează El Mundo. Pe de altă parte, preşedintele Boliviei, Evo Morales, a scris pe Twitter că evenimentele de marţi sunt condamnabile.

„Condamnăm puternic tentativa de lovitură de stat din Venezuela, care este condusă de dreapta şi susţinută de interese străine. Suntem siguri că revoluţia Bolivariană curajoasă a fratelui nostru Nicolas Maduro se va reafirma după acest nou atac imperialist”. El susţine că Statele Unite sunt implicate în aşa numita tentativă. „Trebuie să fim uniţi pentru ca făptaşii loviturii să nu revină vreodată în regiune”.

Guvernul spaniol a făcut apel la o traziţie pacifistă spre alegeri prezidenţiale democratice. Purtătoare de cuvânt a guvernului, Isabel Celaá, a transmis că Moncloa urmăreşte cu atenţie ce se întâmplă la Caracas. „Sperăm că nu va fi vărsare de sânge. Susţinem un proces democratic paşnic în Venezuela. Susţinem organizarea imediată de alegeri pentru un nou preşedinte”, a spus ea marţi. Spania l-a recunoscut pe Juan Guaidó ca preşedinte interimar al Venezuelei, dar nu a încetat legăturile cu guvernul lui Maduro.

Peste 177.000 de spanioli trăiesc în Venezuela, iar Spania a devenit destinaţie pentru mii de venezueleni care şi-au părăsit ţara din cauza situaţiei economice dezastruoase din ultimii ani. Celaá a mai spus că Guaidó are „legitimitate să conducă tranziţia democratică în Venezuela”. „Guaidó reprezintă alternativa”.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu