De ce e Nutella mai bună și mai ieftină în Germania – Dublul standard al produselor de marcă va fi discutat la Summit-ul de la Sibiu

1 801

Problema calității produselor din Europa Centrală și de Est față de cele din Vestul Europei și statele mai bogate ale Uniunii Europene va fi pusă în discuți laa Summit-ul de la Sibiu. Situația a fost adusă în discuție joi, de prim-ministrul Poloniei Mateusz Morawiecki care a declarat, într-o conferinţă de presă alături de premierul Viorica Dăncilă la Varşovia, că produsele din Europa Centrală şi de Est au o calitate mai scăzută comparativ cu alte state europene, chiar dacă de multe ori preţurile sunt mai mari.

„Nu avem niciun dubiu că vom lupta împreună cu standardele duble. În Europa, pe partea noastră, avem o calitatea mult mai scăzută deşi preţurile sunt deseori mai mari, parametrii acestor produse sunt diferite. Acest subiect va fi abordat şi ne vom exprima împotriva acestui fenomen în forurile europene, în Bruxelles şi la Strasbourg”, a declarat prim-ministrul Poloniei la conferinţa de presă susţinută, miercuri la Varşovia, alături de premierul Viorica Dăncilă. El a spus că unele din punctele discutate la reuniunea şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est este cel legat de protecţionismul statelor mai bogate.

„Protecţionismul statelor mai bogate, în ceea ce priveşte produsele şi soluţiile din Europa Est. De exemplu, Directiva cu privire la angajaţii relocaţi, de exemplu firmele de transport, logistică, construcţii, curierat, cele din servicii precum domeniul IT. Sunt nişte cerinţe privind aplicarea standardelor contabile în ţara gazdă. De exemplu, s-a impus necesitatea de a se înregistra în ţara gazdă sau de a se crea o filială, o sucursală, dar nu este nevoie să facem acest lucru. Noi ca membri UE lucrăm pentru rezultate bune şi când reuşim, aripile noastre sunt tăiate printr-o legislaţie care nu este avantajoasă”, a afirmat Mateusz Morawiecki. O altă problemă semnalată de şeful executivului polonez este birocraţia de la Bruxelles, care trebuie redusă.

„Încă o problemă comună este creşterea birocraţiei de la Bruxelles. Nu numai eu, dar şi ceilalţi prim-miniştri au subliniat acest lucru, birocraţia trebuie redusă pentru a fi mai siguri de lege, ca să fie mai puţine reguli cu privire la desfăşurarea activităţii economice. Avem exemple, 5G, avantajul competitiv al Chinei. Noi suntem europeni şi trebuie să construim acest avantaj concurenţial. De ce să primim legislaţia care limitează competitivitatea întreprinderilor europene. Acest lucru va fi abordat şi la Sibiu şi în următoarele întâlniri”, a explicat şeful Guvernului polonez.

„Discuţiile care au avut loc aici, abordările aici pe politica agricolă comună, politica de coeziune, precum şi Europa cu două viteze, standarde duble, tratarea tuturor statelor în acelaşi mod sunt doar câteva elemente care au fost discutate la reuniunea de la Varşovia dar care îşi vor găsi corespondent la Summitul de la Sibiu. Referitor la politica de extindere, preşedinţia rotativă a României la Consiliul UE a susţinut procesul de extindere pe baza meritelor proprii şi considerăm că trebuie să fie cuprins în viitorul UE. Având în vedere că avem 10 ani de la Parteneriatul Estic, trebuie să ne uităm spre susţinerea ţările candidate în evoluţia lor în sensul pro-european. Au fost abordate mai multe subiecte iar baza declaraţiei de aici va fi susţinută şi la Summitul de la Sibiu, pentru că nu văd de ce am avea o dublă măsură, aici să susţinem un lucru iar la Sibiu să ne dezicem de propria noastră declaraţie. Aici am pus bazele primilor paşi, cerinţe, idei despre cum vedem noi creionarea viitorului UE”, a afirmat Viorica Dăncilă la conferinţa de presă de la Varşovia.

Prim-ministrul român s-a întâlnit, miercuri, cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki, în marja reuniunii aniversare a premierilor statelor din Europa Centrală şi de Est, care au aderat la Uniunea Europeană după 1 mai 2004. Cei doi au abordat aspecte ale dezvoltării macro-regionale de interes comun, referindu-se la Iniţiativa Celor Trei Mări şi la proiectul Via Carpatia.

Sursa Mediafax

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
1 Comentariu
  1. gramatica pentru toti scrie

    Sunteti convinsi că dublul standard va fi discutată ? oare nu suna mai bine: dubla standardă va fi discutată ? ca sa facem acordul

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.