Primăria Sibiu acuzată că încalcă drepturile cetățenilor pentru că nu a aprobat un miting în Piața Mare în ziua Summit-ului

0 2.428

În urma comunicatului emis de Primăria Municipiului Sibiu, Asociația ”Evoluție în instituție”afirmă că sunt necesare câteva clarificări referitoare la modul în care autoritățile gestionează un eveniment ca Summitul UE. Aceștia acuză municipalitatea că încalcă anumite drepturi fundamentale ale cetățenilor.

Asociația „Evoluție în Instituție” spune că a informat în scris, în urmă cu 6 săptămâni, autoritățile despre adunarea publică ce va avea loc pe data de 9 mai 2019, în Piața Mare din Sibiu.
’’Cristian Mihai Dide s-a prezentat pe 3 mai, la Sibiu, în comisia de avizare a adunărilor publice deși, din punct de vedere legal, nu există această prevedere. Singura obligație din legea 60/1991 a celui care organizează o adunare publică este notificarea acesteia.
Un apect important este acela al lipsei de legalitate a comisiei de avizare, aceasta încălcând prevederile articolelor 8 și 11 din legea adunărilor publice (60/1991). Acestea prevăd faptul că se pot schimba elemente doar cu acordul organizatorului, iar în cazul unei interziceri pentru motive întemeiate, se va trimite documentul în scris, în termen de 48 de ore de la primirea notificării. Președintele Asociației noastre nu a acceptat locația propusă de reprezentanții Primăriei Sibiu și i-a informat că adunarea publică va avea loc conform declarației prealabile, în Piața Mare din Sibiu.
Menționăm că orice incident cu forțele de ordine se va datora atitudinii sfidătoare și arogante pe care Dorin Ilie Nistor, Secretarul General al Primăriei Sibiu, a avut-o față de reprezentantul asociației noastre. Acesta nu a fost deschis la dialog și a ignorat ilegalitățile flagrante pe care le comite, singurul lui scop fiind impunerea altei locații și ascunderea cetățenilor de ochii oficialităților invitate.
Scopul adunării notificate de asociația noastră este acela de a arăta că sprijinim valorile europene, libertatea la adunare pașnică și cea de liberă exprimare într-o țară puternic afectată de guvernarea PSD și de abuzurile permanente ale autorităților și forțelor de ordine subordonate politic.
Ne exprimăm regretul că reprezentanții unei foste capitale culturale europene nu au înțeles necesitatea respectării drepturilor fundamentale, cu toate că noi înțelegem nevoia unor măsuri extraordinare de securitate pentru acest eveniment.
Considerăm că excesul de zel de care dau dovadă autoritățile locale și cei care asigură serviciile de pază și protecție prin decizii precum închiderea școlilor, recomandarea locatarilor să părăsească orașul, interzicerea publicului de a întâmpina coloana oficială de la o distanță care să asigure protecție demnitarilor, este doar o altă dovadă a faptului că drepturile democratice și fundamentale ale cetățenilor nu sunt înțelese de către aleșii noștri’’, se arată într-un comunicat al Asociației „Evoluție în Instituție”.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...