Ordonanța de urgență pe referendum, adoptată miercuri de Guvern

1.590

O ordonanță de urgență care vizează legislația electorală este adoptată, miercuri, de Guvern, în contextul în care AEP a solicitat unele modificări pentru referendumul din 26 mai și pentru europarlamentare, deși acest punct nu figurează pe ordinea de zi anunțată marți de Executiv.

Potrivit declarației premierului Viorica Dăncilă, Guvernul va adopta, în ședința de miercuri, ordonanța de urgență care prevede că autoritățile publice au obligația de a nu se pronunța în campania pentru referendum sau pentru alegerile electorale în favoarea sau defavoarea subiectului, notează MEDIAFAX.

„Pentru mine ca premier este foarte important să ne ocupăm de buna organizare a alegerilor europarlamentare și a referendumului. Ieri a fost ședința pregătitoare și vom vedea care este forma finală. Eu nu pot să impun, trebuie să discutpm cu secretearul general, cu cei care au avizat acest act normativ „, a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebată cu privire la unele prevederi legate de interdicția autorităților publice, inclusiv președinte, de a se implica în campanie pentru referendum, Dăncilă a spus: „Eu nu am văzut textul, acum iau fiecare act normativ și vedem care e forma finală. Actul normativ trebuie adoptat mâine în ședința de guvern”.

AEP a publicat o propunere de modificare, prin OUG, a legislației electorale care să fie aplicată la alegerile europarlamentare și referendumul pe Justiție din 26 mai. Autoritatea propune validarea referendumului prin opțiunile valide ale alegătorilor înscriși în Registrul electoral la data votării, potrivit documentului pus în dezbatere publică.

Astfel, alineatele (2) şi (3) ale articolului 5 ale OUG prevăd următoarele: „(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării”.

Art 30 alin 6 din OUG prevede: „Autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.

Legislația electorală în vigoare prevede că rezultatul referendumului este validat prin opțiunile alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente.

„(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. (3) Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente”, conform Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

Pe 26 aprilie, liderul PNL, Ludovic Orban, anunța că PSD vrea ”să îl reducă la tăcere” pe Klaus Iohannis în campania pentru referendum, AEP punând în dezbatere publică o ordonanţă de urgenţă care prevede interzicerea preşedintelui de a se pronunţa asupra referendumului din 26 mai.

Referendumul pe justiție va avea loc pe 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare.

FOTO arhivă

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.