Cererea de extrădare a lui Radu Mazăre a fost trimisă în Madagascar

0 176

Documentele necesare extrădării lui Radu Mazăre au fost trimise luni în Madagascar de către Ministerul justiției român, a anunțat ministrul interimar al justiției, Ana Birchall. 

”Astăzi, 13 mai, dosarul de extrădare al domnului Radu Ștefan Mazăre a fost predat autorităților competente din Republica Madagascar. La ora 8.00, dosarul a fost predat Ministerului Afacerilor Externe, iar la ora 9.00 a fost predat Ministerului Justiției din Republica Madagascar. Dosarul cuprinde cererea de extrădare precum și toate documentele transmise de instanțele competente din țara noastră, atât în limba română cât și traduse autorizat în limba franceză. Astfel, Ministerul Justiției din România și-a îndeplinit obligația legală în conformitate cu atribuțiile conferite de Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală. După cum știți, măsura arestării provizorii a fost dispusă de autoritățile din Madagascar pe o perioadă de 6 zile, începând cu data de 8 mai 2019. Cu un efort extraordinar, colegele și colegii mei din Ministerul Justiției au reușit să pregătească dosarul de extrădare, contra cronometru, în mai puțin de 48 de ore, în ciuda volumului impresionant de documente. Știți că au fost și sunt peste 600 de pagini”, a declarat Ana Birchall., luni dimineață, la Ministerul Justiției.

Ministrul a explicat care a fost procedura de alcătuire a dosarului și de trimitere și că dosarul a fost trimis concomitent și în format electronic la Ministerul Justiției din Madagascar.

”Dosarul complet de extrădare a foast sigilat de mine personal, sâmbătă, 11 mai, la ora 20.00 și două minute iar ulterior a fost predat reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe pentru a fi transmis personal prin curier diplomatic autorităților din Madagascar. Concomitent, dosarul de extrădare a fost transmis în format electronic și la Ministerul Justiției din Republica Madagascar în aceeași seară. În aceeași seară, a zilei de 11 mai, la ora 22.29, Biroul Interpol a confirmat Ministerului Justiției din România că întreaga documentație a fost primită și trimisă inclusiv prin rețeaua Interpol. În dimineața zilei de 12 mai un curier diplomatic a plecat în Madagascar cu toate documentele predate, sub sigiliu, de Ministerul Justiției. Aceste documente au fost predate personal în această dimineață, avem și confirmarea de primire, reprezentanților Ministerului Justiției și Ministerului Afacerilor Externe din Madagascar. „, a mai spus Birchall.

Luni era ultima zi când Ministerul Justiției trebuia să trimită documentele necesare extrădării lui Radu Mazăre din Madagascar. Încă de vineri, când Curtea de Apel București a expediat către Ministerul Justiției documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condiţiilor legale, Ana Birchall a anunțat că sunt 600 de pagini de tradus.

Birchall a explicat cadrul legal care va fi aplicat pentru aducerea în țară a lui Radu Mazăre: „Covenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate, semnată la Palermo, în anul 2000, ratificată prin legea 365/2002. Convenţia Naţiunilor Unite împotriva corupţiei. (…) Republica Madagascar este parte la ambele convenţii. În ceea ce priveşte cadrul legal intern, acesta este reprezentat de titlul 2 din legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată cu modificările şi completările ulterioare, colaborată cu dispoziţiile Codului de Procedură Penală al României”.

Fostul edil are de executat o condamnare definitivă: judecătorii instanţei supreme l-au condamnat, în 8 februarie, la 9 ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre a fost acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri (plaje şi faleze din Constanţa), prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.
Loading...